Vem ska bestämma över potatisåkern?
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.
Och nu säger Naturvårdsverket att jordbruket måste flyttas från kustlandskapen för att på så sätt minska övergödningen av Östersjön. De svenska bönderna kan tvingas odla gräs i stället för brödsäd, oljeväxter och potatis för att därmed rädda Östersjön. Men priset på vete har mer än fördubblats sedan 2001. Ska vi i Sverige sluta odla vete och genom ökad import bidra till att priset höjs ännu mer, så att brödet blir ännu dyrare i fattiga länder? Eller spelar det ingen roll vad vi gör?
Hur gör man för att flytta jordbruk? Ska staten bestämma vad bönderna ska odla på sin egen mark? Jordbruksverket tror att mer mark i träda, som Naturvårdsverket kräver, innebär att stora delar av det svenska jordbruket måste läggas ned. Men om man odlar gräs minskar föroreningarna i Östersjön. Gräset kan sedan användas till bete eller för att ge energi. Eller också kan man låta naturen ha sin gång och låta stränderna domineras av lövskogar och våtmarker, vilket skulle vara utmärkt för Östersjön. Vad händer då med det svenska jordbruket?
Kommer vi att kunna köpa svenskt kött eller blir vi ännu mer beroende av importerat kött som fraktats långa vägar med flyg? Och hur blir det med grönsakerna? Svenska grönsaker växer ju bara på sommaren och hösten. I övrigt måste vi äta importerade grönsaker eller grönsaker som vuxit i växthus. En hitflugen spansk tomat är bättre för klimatet än en svensk växthustomat, om växthuset värms med olja. Hur vi ska vi veta hur just den här tomaten är odlad? Ska man, eller ska man inte, köpa ärter och bönor från Kenya, som flygs långt men som hjälper människorna i Kenya till ett bättre liv?
Bör man alls köpa ris när världsmarknadspriset på ris, som är basdiet för miljoner människor, nästan har sjudubblats sedan 2001? Bristen på ris är skriande. Ska vi då i Sverige äta ris som de fattiga i världen behöver så mycket mer? Eller spelar det ingen roll hur vi gör, sett ur ett globalt perspektiv?
Hur ska en vanlig konsument, som vill vara ansvarsfull, handla? Motstridiga råd regnar över oss. I de flesta fall förutsätts betydligt större kunskaper än vi som konsumenter har tillgång till. För att kunna handla rätt måste man känna till hela tillverkningskedjan och transportsättet för en vara och dessutom veta hur världsmarknaden ser ut.
Ett noggrant studium av frågan leder till slutsatsen att det är människan som är problemet men kanske också att det är människans uppfinningsrikedom som är lösningen.
gunvor.hilden@comhem.se