Vem vågar surfa i dag?

En ny undersökning ­visar på konsekvenserna av de höga roaming­avgifterna utomlands.

Får bli hemma. Få vågar använda surfplattan på resan.

Får bli hemma. Få vågar använda surfplattan på resan.

Foto: Marcio Jose Sanchez

Uppsala2014-02-25 16:56
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Det är på uppdrag av EU-kommissionen som studien, bland 28 000 EU-medborgare, har genomförts. Resultatet visar att kostnaden för att ringa, skicka sms och/eller surfa – när en person befinner sig i ett annat EU-land än hemlandet – leder till ett ändrat beteende hos konsumenten.

Av de svarande skulle 47 procent aldrig använda internet i ett annat EU-land. Endast en av tio skulle använda e-post på samma sätt som hemma. Mer än en fjärdedel stänger av mobilen helt och hållet. För att nämna några exempel.

Att priserna för något – numera såpass vardagligt – som att surfa är både höga och saknar tydlighet är problematiskt. Att operatörerna tillämpar extrasaltade taxor för ett vanligt mobilsamtal över landsgränserna uppmuntrar knappast heller till ett ökat utbyte EU-länder emellan.

Kostnaderna för såväl företag som privatpersoner ökar. App-tilverkare förlorar intäkter när kunderna inte vågar använda deras produkter utomlands.

IT-kommissionären Neelie Kroes har länge kämpat med sitt reformpaket för en EU-gemensam telekommarknad. I paketet ingår bland annat åtgärder för att komma till rätta med de höga roamingavgifter, som begränsar den elektroniska kommunikationens rörlighet.

Europas telefonoperatörer har i de flesta fall motsatt sig att deras rätt att ta ut roamingavgifter begränsas ytterligare. Rädslan är att mjölken i en av den lönsamma branschens säkraste kassakor då ska sina.

Men det faktum att dagens prisbild leder till att konsumenterna helt enkelt ser sig tvungna att begränsa sitt mobilanvändande, visar att det också finns pengar att tjäna. Ökat användande till ett lägre pris beräknas nämligen snarast kunna öka intäkterna.

Målet som Kroes har satt upp är att operatörerna mellan 2014 och 2018 stegvis ska gå över till att erbjuda sina kunder abonnemang som gäller för hela EU, det vill säga, att extra-avgifterna när man ringer eller rör sig över landsgränserna slopas. Om så inte sker kan det bli fråga om att lagstifta på den punkten. Och hårda bud är nödvändiga på en marknad som i dag inte fungerar tillfredsställande.

Det är inget annat än ett skämt att det inom EU ännu inte går att ringa sina vänner i ett annat land – eller röra sig över gränserna och samtidigt vara uppkopplad – utan att betala hutlösa priser.

Nuvarande situation är ohållbar för en union som annars gör stora anspråk på att vara öppen och modern.

Läs mer om