Vi bor alla i Madrid
Det har hänt förr att terrorgrupper av olika slag samarbetat för att genomföra stora attentat. Men oavsett vilken roll ETA, al-Qaida eller andra grupper spelat i attentaten i Madrid så kommer de att misslyckas i avsikten att skada den spanska demokratin.
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Inte minst kopplingen till det spanska parlamentsvalet i helgen pekar på ETA. ETA har systematiskt vägrat att acceptera den demokratiska processen, som bl a innebär att Baskien har vidsträckt självstyre inom Spanien. ETA kräver självständighet, men förenar det kravet med en blandning av kommunistisk utopism och rasbiologiska fantasier om den egna nationens renhet och överlägsenhet som gör varje kompromiss utesluten.
ETA:s extremism innebär också att dess aktivister "låst in sig" i en kriminell och konspiratorisk miljö där ingen annan fortsättning på terrorn än ännu mera terror är möjlig. Men samtidigt anses ETA i dag vara kraftigt försvagat — en naturlig följd av framgångsrikt polisarbete och förlust av legitimitet inom den baskiska befolkningen.
Terrorexperter pekar därför på möjligheten att någon annan grupp, med större militär och organisatorisk förmåga än ETA, kan vara inblandad. Det är naturligt att tankarna då går till al-Qaida eller någon förgrening av detta nätverk. Också extrema islamistiska grupper kan uppfatta den spanska staten som sin fiende, sedan Spanien gett sitt stöd till kriget i Irak.
Terroristgrupper av inbördes mycket skiftande slag har samarbetat förr. Men om flera grupper gemensamt ligger bakom attentaten i Madrid så är det ändå rimligt att räkna med ETA som "beställare" och medansvarig.
Om tanken var att skada det demokratiska Spanien inför parlamentsvalet så blir resultatet säkerligen det motsatta. Det spanska folkets nästan totala uppslutning bakom demokratin har demonsterats varje gång som ETA slagit till. Spaniens utveckling till en ledande europeisk demokrati efter Francos död 1975 är värd stor beundran. Inför det barbariska våldet i går är vi alla Madridbor.