Vi fuskar inte

Uppsala2004-07-01 01:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

En avsevärd del av de gigantiska sjukskrivningstalen beror på att vi fuskar. Den åsikten har många svenskar haft. Den får de dock nu ändra på, i varje fall om man skall tro Riksförsäkringsverket, som gjort en ingående studie av sjukskrivningsmönstret.

Enligt den fuskar inte svensken alls i den utsträckning man hittills trott. I undersökningen har 420 fall närstuderats och i inget av dessa fall fuskade den sjukskrivne. Däremot redovsias en del andra fall där allmänheten och försäkringskassornas egen personal misstänkt fusk. Under de tre månader undersökningen pågick uppdagades 17 fall som alla polisanmäldes.

Detta är ju ett minst sagt oväntat resultat och genast inställer sig frågan om undersökningsmetoden brister. Riksförsäkringsverkets generaldirektör Anna Hedborg tillbakavisar dock tanken på det. Bl a uppdagades det relativt utbredda fusket med föräldrapenning med samma metod. Däremot visar inte mätningarna om de sjukskrivna ägnar sig åt svartjobb.

De höga sjukskrivningstalen i Sverige beror alltså inte på att människor fuskar utan på något annat. Frågan är bara vad.

Uppenbarligen råder det stora skillnader i synen på vad som är sjukskrivningsgrundande sjukdom och vad som inte är det. I ett land som Tyskland, som man skulle kunna tro har en liknande syn på sjukdomsbegreppet, är t ex möjligheten att sjukskriva någon för så kallad utbrändhet nästan otänkbar. Finns det i Sverige alltså en mer generös inställning till vad som är sjukdom och vad som inte är det än i andra näraliggande länder? Det är mycket möjligt även om en del tyder på att en uppstramning är på väg även här.

Arbetsplatsen intar en central roll i sjukskrivningsdebatten i Sverige. Det förutsätts att sjukdom kan relateras till arbetet. Men det är sällan bara arbetet som gör att människor blir stressade och får utmattningssymtom utan en mer rik flora av orsaker. Ett hektiskt föreningsliv med många plikter kan ju vara minst lika stressande som ett krävande arbete.

Självfallet måste arbetsgivaren åläggas ansvaret för en god arbetsmiljö, men arbetstagaren har också ett ansvar för att inte bränna ut sig och att vårda sin hälsa för att undvika att bli sjuk.

Läs mer om