Att stänga skolan var inte en kollektiv bestraffning av eleverna. Skolinspektionen följde bara lagen och man bedömde att skolledningen misslyckats med att säkerställa elevernas grundläggande rätt till trygghet. I Lundsberg var vuxenvärlden passiv inför de systematiska kränkningarna av eleverna. Anmärkningsvärt är att Lundsbergs rektor Staffan Hörnberg, som nu petats från jobbet, gått till angrepp på Skolinspektionen och pressen. Enligt Hörnberg har det pågått en ”förföljelse” av Lundsberg som saknar motstycke. Detta är ytterligare ett bevis på flatheten inför problemen hos skolans vuxna.
Bakom Skolinspektionens beslut finns ett hat mot överklassen har vissa debattörer resonerat. Det menar bland annat tidigare Lundsbergseleven Ebba Wallmén som på SVT Debatt (29/8) skriver att klassföraktet mot rika var grunden till drevet mot Lundsberg. Så går det att tolka beslutet om man vill, men avsikten var att skydda eleverna från kränkande behandling. Nu råkade Lundsberg vara en internatskola med många elever som kan tolkas ha en ”överklassbakgrund”.
Men givetvis bör det här inte bli en engångsföreteelse reserverad för rikemansbarnen. Att stänga skolor är mycket ovanligt och sker bara i extrema fall. Skolinspektionen bör använda beslutet som grund för en ny norm i tillsynen av landets skolor. För det sker mobbning, misshandel och trakasserier på andra skolor också, i vissa fall lika systematiskt som på Lundsberg.
Fler skolor, oavsett huvudmän, bör bli föremål för granskning och ansvarsutkrävande. Om skolledningar misslyckas med att garantera sina elevers rätt till säkerhet ska de stängas tills problemen är åtgärdade. Kanske har vi fått en Lex Lundsberg i kampen mot mobbningen.
Det är givetvis tråkigt att de 200 eleverna på Lundsberg nu står utan skola. Men den destruktiva kultur som råder på internatskolan måste få ett slut. Ingen vill eleverna något illa – tvärtom. I Sverige ska alla elever omfattas av samma självklara rätt till trygghet. Oavsett om du är rik eller fattig.