Viktiga betyg
LEDARE. Svensk forskning klarar sig mycket väl i den internationella konkurrensen. Men svenska akademiska examina är inte alltid internationellt gångbara. Det finns ingen masterexamen och den svenska högre utbildningen är svår att jämföra med andra länder.
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Han vill också att universitet och högskolor ska specialisera sig mer samtidigt som de bör samverka bättre. Syftet är att göra den svenska högskolan mer konkurrenskraftig, så att svenska studenter blir mer attraktiva utomlands samtidigt som svenska högskolor ska locka till sig fler utländska studenter.
Allt detta låter förträffligt. Problemet är väl att utvecklingen hittills inte alls gått åt detta håll. Universiteten klagar alltmer högljutt över studenternas dåliga förkunskaper. Grundkurser i språk och matematik måste anordnas för att studenterna saknar elementär utbildning.
Detta beror åtminstone delvis på hur taktiska elever väljer kurser på gymnasiet. Eftersom det anses svårare att få höga betyg till exempel i språk och matematik väljer man hellre någon lätt och mer hobbyartad kurs. Det finns också andra taktiska metoder av detta slag.
Att det över huvud taget varit möjligt att på detta sätt smita sig till en högskoleplats är en skandal. Effekten har blivit att högskolestudiernas nivå har sänkts. Högskoleverket har efter en granskning konstaterat försämrade kunskaper rent generellt i svenska och engelska.
Thomas Östros hänvisar i sin artikel till den så kallade tillträdesutredningen, som i fredags presenterade sitt förslag. Det innebär en klar förbättring jämfört med dagens orimliga regler. Utredningens något krångliga system med behörighetsämnen och meritämnen syftar till att stimulera eleverna i gymnasieskolan att läsa språk, matematik eller något annat för högskolestudier relevant ämne. Äntligen! frestas man utropa.
En annan ytterst välkommen förändring är att arbetslivserfarenhet ska bedömas efter vilken betydelse den har för utbildningen. Utredningen föreslår också att universitet och högskolor inte ska kunna lotta bort personer som har de högsta betygspoängen.
Till detta kan bara tilläggas att hela systemet med lottning naturligtvis bör avskaffas. Det är också bra att utredningen föreslår att möjligheten att läsa upp betygen på komvux ska avskaffas utom för de elever som fått icke godkänt.
Bäst vore det förstås om universiteten själva i högre grad fick bestämma om sina metoder för antagning. Då skulle de i ännu högre grad kunna specialisera sig och nivån skulle antagligen höjas.
Men tillträdesutredningens förslag tillsammans med Thomas Östros visioner innebär i alla händelser en avsevärd uppryckning. Sedan får vi ju se hur mycket av detta som också blir verklighet.