Den som utsätts för hat och hotelser på nätet är ofta näst intill hjälplös. Inte rättslös, eftersom det finns lagstiftning om ärekränkning och olaga hot som borde kunna användas, men just hjälplös eftersom polisen inte utreder och åklagarna inte väcker åtal. Man är hänvisad till att agera på egen hand men många saknar de juridiska kunskaper som behövs. Alltså kan förtal, hat, hot och hets spridas i stort sett obehindrat och utan risk för påföljd.
Men nu händer äntligen något. I veckan lanserade Diskrimineringsbyrån i Uppsala sajten Nätvaro där den som utsätts för övergrepp av detta slag ska kunna göra anmälningar kostnadsfritt och få juridiskt bistånd. Biståndet kan handla om att undersöka bevisläget för en eventuell polisanmälan eller om hjälp att driva skadeståndskrav. Nätvaro kommer också att ta direktkontakt med de företag - alltså Facebook, Google och andra - som erbjuder plattformar som utnyttjas för näthat och utbilda skolor, företag och ungdomar i ämnet.
Diskrimineringsbyrån i Uppsala är en av tolv i hela landet, men har också en ställning som nationellt kontaktcentrum. Också den som bor på en plats där en diskrimineringsbyrå saknas kan alltså göra anmälningar till Nätvaro.
Problemen försvinner naturligtvis inte med detta. Men en sanering kan ske och insikterna runt om i samhället fördjupas. Ändå kommer det säkert att uppstå problem kring definitioner och gränsdragningar. Då kan ett annat projekt, initierat av juridikprofessorn Mårten Schultz göra nytta.
Schultz kommer i höst, tillsammans med en grupp juridikstuderande, att starta en så kallad Legal clinic med fokus på ärekränkningar, brott mot personuppgiftslagen och olaga hot. Syftet är att driva pilotmål i domstol för att få fram en praxis för hur liknande fall ska bedömas i framtiden.
Men det är alltid bevisningen som är avgörande för rättslig framgång. Den som utsätts för näthat gör klokt i att ta skärmdumpar, spara chatthistorik och göra utskrifter. Kränkande inlägg på exempelvis Facebook ska anmälas till företaget. Misstänkta brott ska polisanmälas.
Förtal och hotelser har alltid funnits. Men dagens teknik gör att effekten sekundsnabbt kan bli mycket värre än tidigare, både för enskilda människor och för hela samhällsklimatet. Polis och rättsväsende måste lära sig att arbeta efter de nya förutsättningarna.