Invandringen ger en nettovinst på 3 000 euro per hushåll och år, rapporterar OECD. Det är första gången som organisationen tar upp den känsliga frågan om hur invandring påverkar ett lands ekonomi. Summan inkluderar sociala avgifter och pensioner, men inte indirekta kostnader för till exempel utbildning och hälsa. Å andra sidan växer också intäktssidan om man räknar med inkomster från moms och punktskatter.
Visserligen är det inte relevant att titta på kostnader för människor som sökt skydd undan tortyr och förföljelse i sitt hemland – asylrätten är absolut. Men eftersom ”kostnader för invandringen” regelbundet tas upp av främlingsfientliga partier i så många europeiska parlament i dag, är det ändå intressant att ta del av OECD:s beräkningar. Av medlemsländerna är det endast Tyskland, Polen, Frankrike och Irland som har högre kostnader än intäkter från personer som fötts i andra länder.
I Sverige kan vi först konstatera att invandringen inte belastar statsbudgeten på något sätt. Sedan måste vi ändå fråga oss varför vi lyckas sämre med integrationen än de övriga OECD-länderna. Tillsammans med Belgien har vi den största skillnaden i sysselsättning och arbetslöshet mellan inrikes och utrikes födda medborgare. Segregation, och ojämnt fördelade livschanser mellan invånarna, är något som innebär stora samhällskostnader på sikt.
Vi kan också konstatera att Sverige inte skulle klara sig utan invandrare. Detsamma som gällde på 1960-talet, när industrin tack vare arbetskraftsinvandringen byggde landets välstånd, gäller på 2010-talet. Välfärdsstatens fortlevnad de närmaste tio åren är helt beroende av att arbetskraften ökar i antal, arbetslöshetssiffrorna till trots.
OECD-rapporten är en påminnelse om att Sverige bör fortsätta att vara ett öppet land, både vad gäller skyddssökande och arbetskraft. Och en varning om att vi måste bli bättre på att ta till vara alla människors möjligheter. Främst för de mänskliga tragedier som annars blir följden, men också alltså av statsfinansiella hänsyn. Det finns en enorm outnyttjad potential i landet bland dem som fötts i andra länder.