Vilken väderspåman vinner?

Uppsala2006-07-04 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
När valrörelsen verkligen börjar går att diskutera. På ett sätt har den pågått i två år, sedan den borgerliga alliansen bildades och ritade om den svenska politiska kartan. Den verkliga valrörelsen, med valstugor och affischer på stan, börjar förstås först efter sommaren.

Men en försmak av vad som komma skall märks på politikerveckan i Visby. Göran Persson var först ut bland talarna och hävdade att svensk ekonomi är lika vacker som högsommarvädret. Kurvorna pekar åt rätt håll. Ur de sedvanliga spenderbyxorna dök så kallade "satsningar" upp. Målgruppen för dagen var de äldre, samt förtidspensionärerna. När Persson sedan tog semester på måndagen ryckte hans vikarie, Pär Nuder, snabbt ut med löfte om fler vallöften till fler
grupper. Svensk ekonomi är "urstark".
Till viss del stämmer detta. Men på samma sätt som vi vet att efter högsommar följer grå höst och sedermera mörk vinter är det säkert att efter den pågående högkonjunkturen följer en lågkonjunktur. Visst får man njuta av solens värme, men det är oklokt att göra sig av med både paraply och vinterjacka.

Inför valet struntar socialdemokraterna helt enkelt i de orosmoln som finns på himlen. Inte bara Sverige, utan hela Europa, står inför stora utmaningar. Och ett litet land som Sverige är starkt beroende av vad som händer i omvärlden.
För att lyfta perspektivet hade Svenskt näringsliv på måndagen bjudit in ett par utländska ekonomer. Amerikanen Martin Feldstein lyfte fram att USA i dag till stor del lever på lånade pengar från omvärlden, och att detta naturligtvis inte är hållbart i längden. På sikt lär dollarns värde minska, vilket påverkar hela världsekonomin. Bland annat blir det dyrare för amerikaner att köpa europeiska varor, vilket leder till att vår export minskar.
Tyske Hans Werner Sinn konstaterade att de strukturella problemen i Europas ekonomier - inklusive Sveriges - är stora. För att dra en parallell till miljödebatten: Det är som om Hans Werner Sinn talar om klimatförändringar medan Göran Persson mest är glad över att solen skiner.

Med globaliseringen försvinner allt fler jobb utomlands. Det behöver inte vara ett problem, om nya jobb uppstår i nya branscher och företag. Men detta sker inte, sett till det stora hela. Medan den svenska befolkningen i arbetsför ålder har ökat med
en halv miljon de senaste 20 åren har antalet människor som arbetar stått still. Motsvarande över en femtedel av den svenska arbetsstyrkan går inte till jobbet en vanlig dag, utan försörjs av någon form av ersättning eller bidrag (enligt SCB).
Oppositionen i den borgerliga alliansen har tagit fasta på dessa utmaningar och vill ta flera - men sannolikt otillräckliga - steg på vägen för att göra det mer lönsamt att arbeta, starta företag och att anställa. Samtidigt låtsas regeringen
och samarbetspartierna som att sommaren kommer vara för evigt.

Vilken sida som får väljarnas förtroende i höst beror i hög grad på vem som gör sig mest trovärdig som meterolog.

Läs mer om