Vindkraftens nackdelar

Uppsala2004-10-08 01:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Någon vindkraft vid utsjögrundet Fladen utanför Varberg i Kattegatt blir det inte. Göteborg Energi, som ansökt om att få bygga en vindkraftpark där, fick tummen ner vid gårdagens regeringssammanträde.

Det var ett bra beslut, som på ett pedagogiskt sätt illustrerar att inte heller vindkraften, denna annars så politiskt korrekta energikälla, är utan sina problem.

Av sina förespråkare brukar vindkraften ses som något av urtypen för en förnybar energikälla. Blåser gör det ju ständigt, hävdar man. Någon risk för att vinden skall "ta slut" är det inte - och något i miljöhänseende problematiskt avfall alstrar ju vindkraften inte heller.

Likväl finns det en rad problem, ekonomiska och även miljömässiga, med vindkraften. Det blåser inte alltid, men när det blåser händer det inte sällan att det blåser antingen för starkt eller för svagt. Vindkraften är alltså ingen automatiskt flödande energikälla.

Den är inte heller ekonomiskt konkurrenskraftig. Varje vindkraftverk som byggs kräver en förhållandevis kraftig subvention från skattebetalarna för att bli något så när konkurrenskraftig.

Den utgör inte heller någon särskilt effektiv teknik för utvinning av energi. Det behövs tusentals vindkraftverk för att ersätta en enda kärnkraftsreaktor. Och även om det naturligtvis kommer att ske en utveckling av tekniken över tiden är det svårt att tro något annat än att vindkraften, även på ganska lång sikt, bara blir ett marginellt komplement i energibalansen.

Vindkraften har också sina miljömässiga nackdelar. De som bor i närheten av vindkraftverk är inte alltid så entusiastiska. De förstör landskapsbilden och bullrar ofta på ett sätt vars långsiktiga effekter på dem som bor i deras närhet det återstår att klarlägga. Olämpligt placerade vindkraftverk kan också allvarligt störa djurlivet.

Just den senare faktorn tycks ha haft stor betydelse i fallet Fladen. Området är ett av de biologiskt mest högvärdiga i Sverige. Specialisterna talar om den rika algfloran, faunan och reproduktionsmiljön för fisk. Med den förstörelse som en stor del av Östersjön och Skagerrak och Kattegatt utsatts för är det närmast livsviktigt att det lilla som återstår av goda marina miljöer bevaras intakt.

Detta har alltså regeringen insett, och det är vackert så. Ännu bättre vore det förstås om man besinnade sig i den miljöfråga som i dag ter sig som viktigast - och insåg att det är viktigare att bekämpa växthuseffekten än att avveckla kärnkraften.

Läs mer om