Vinst med privat vård

Uppsala2004-12-30 01:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

En solskenshistoria. Så kan man betrakta berättelsen om vårdcentralen i Jörn, den lilla norrländska byn sex mil utanför Skellefteå. För fyra år sedan meddelade landstinget att vårdcentralen skulle bli "tillgänglig på annan ort" - dvs läggas ned och flyttas till Boliden. För vissa innebar det åtta mils enkel resa för att kunna träffa en distriktssköterska eller läkare.

Men ur den ilska som byborna kände över att behandlas styvmoderligt av den stora offentliga landstingsapparaten växte handlingskraften fram. Efter en insamling fanns 200 000 kronor tillgängliga och så föddes aktiebolaget Hälsogemenskapen AB. Vårdcentralen öppnade igen och stafettläkarna ersattes med fast personal. Att bli medlem i den ideella förening som driver aktiebolaget kostar 50 kronor per familj. Även icke-medlemmar kan besöka mottagningen och priset per besök är lika för alla och detsamma som i landstinget.

Det går förstås att resa invändningen att byborna inte borde behöva göra det här. Liksom alla andra invånare i Västerbotten betalar de landstingsskatt och borde kunna förvänta sig vård inom rimligt avstånd. Nu får de betala extra utan att egentligen få något som är bättre - bara samma vård som de hade innan landstinget lade ned vårdcentralen.

Men så statiskt kan man inte se på saken. Byborna vill lägga extra pengar och energi för att rädda byn och ha vården tillgänglig inom rimligt avstånd. Valet är deras eget och stödet bland befolkningen är starkt.

Värre är förstås att vårdcentralen drivs i formen av ett aktiebolag. I alla fall om man anser att vård ska bedrivas i offentlig regi.

Den socialdemokratiska regeringen har under lång tid gjort stor sak av att bekämpa privata intressen inom den svenska sjukvården. Motståndet har främst gällt att akutsjukhus som Sankt Görans sjukhus i Stockholm drivs av privata bolag med vinstintresse. En stopplag som hindrar landsting att privatisera akutsjukhus är på väg.

Något förbud mot privata vårdcentraler som den i Jörn finns inte. I alla fall inte än. Men exemplet från den lilla byn visar hur ihålig regeringens retorik är. Privata alternativ är inte ett hot mot den svenska sjukvården utan bidrar till mångfald och bättre effektivitet. Det gäller både i det stora och det lilla.

Vårdcentralen i Jörn och sjukhuset Sankt Göran i Stockholm är två exempel på vårdinrättningar som drivs i aktiebolagsform och där både patienter och personal är nöjda. Enda missnöjet tycks finnas hos regeringen.

Läs mer om