Geografiskt ligger Vitryssland alldeles intill EU, men politiskt är man ljusår därifrån. Landet kallas ibland den sista diktaturen i Europa och i april antogs en FN-resolution som fördömde regimen. Med tre månader kvar till parlamentsvalet i Vitryssland drar nu president Lukasjenko åt snaran för nya friska idéer i landet. Oppositionspartiet förbjöds efter det att justitiedepartementet klagat över att partiet lämnat en felaktig adress. Högsta domstolen slog fast att handlingen och därmed hela organisationen var olaglig vilket tvingar partiet och dess ledare Aleksander Bukhvostov att gå under jord. Att upphöra med verksamheten är det inte tal om, utan kandidaterna som representerat partiet kommer att ställa upp som oberoende vid valet i oktober, förklarar partiledaren. Han varnar också för att fler partier kommer att möta samma öde.
Vitryssland, fast i Lukasjenkos järngrepp, har uppenbarligen inte valt öppenheten och demokratins väg för att kunna integreras i Europa. I stället har man under åren sedan 1991 skrivit under otaliga dokument tillsammans med Ryssland, om politiska och ekonomiska projekt och unioner utan substantiella resultat. Relationerna mellan Ryssland och Vitryssland försämrades dessutom sedan vitryska myndigheter i förra veckan fattade beslutet att stänga en rysk tv-stations kontor i Minsk. Anledningen är att kanalen ska ha gjort en "överdriven och inkorrekt" rapport av en demonstration mot inskränkningar i mänskliga fri- och rättigheter i Minsk. Trots att Ryssland knappast är yttrande- och pressfrihetens förkämpe självt var Moskva inte sent att kräva att sändningarna skulle återupptas.
En varaktig union med Ryssland är alltså inte nära förestående och frågan är åt vilket håll Vitryssland då är på väg. Oavsett vart man styr kosan, är det dock tydligt att Lukasjenko inte bör vara med på färden. Lukasjenko har varit Vitrysslands president sedan 1994.
Enligt författningen kan en president sitta maximalt två mandatperioder som är fem år långa. Detta skulle innebära att Lukasjenkos mandat löper ut i år. Men den detaljen ombesörjde han redan 1996, då han såg till att förlänga sitt mandat till 2006. Lukasjenko har själv sagt att han även efter detta gärna ställer upp till omval, "om folket tillåter." Vad folket vill och inte vill har nog dessvärre Lukasjenko själv än så länge full kontroll över i det auktoritärt styrda Vitryssland.