Det var tre år sedan Uppsalabon Annelie Hansdotter skaffade sin katt Bruce. Hon hade precis blivit diagnosticerad med bröstcancer – och behövde därför operera bort sitt bröst.

– Som liten brukade han lägga sig på min bröstkorg, just på den ytan där jag inte längre hade ett bröst. Jag kände att vi hade en väldigt speciell koppling redan då, säger hon.

Samtidigt som hon genomgick cellgift- och strålningsbehandling fick hon ett nytt sällskap som bidrog med optimism och glädje. I stället för att prata om sjukdomen kunde hon och familjen fokusera på kärleksfulle Bruce. Något de alla behövde.

– Vi fick något annat, positivt att prata om. Han ger och får så mycket kärlek, säger hon.

Bruce är döpt efter Annelies idol med samma namn, Springsteen, och är en sibirisk katt som gillar vintern. Han beskrivs som en klätterglad finsmakare och favoriträtten är stekt kyckling. Räkor och fisk undviker han helst. Dessutom ställer årets lussekatt gärna upp på bild.

– Vi trodde att det skulle bli ett målfoto mellan bilden på Bruce och katten i soffan. Det är så roligt att han vann omröstningen. Bilden togs av min syster som är hans egen hovfotograf, säger hon.

Under hösten har Annelie genomgått en rekonstruering och har därmed fått ett nytt bröst.

– I dag mår jag bra och jag är så nöjd med både Uppsala som stad och Akademiska sjukhuset, säger hon.

Se finalisterna i Årets lussekatt här