– Här brukar vi podda och spela in programmet när vi inte kan livesända. Vi försöker att sända direkt så ofta som möjligt men ibland kan inte alla på fredagar, säger Hanna Krehla.

Hon visar runt inne på Studentradion och öppnar dörren till inspelningsstudion där fyra mikrofoner står beredda. I rummet finns även datorskärmar, ett mixerbord och flera stolar. Allt som behövs för att spela in programmet SAGA som Hanna varit en del av sedan januari.

– Jag träffade Karin på Tinder och i hennes beskrivning stod det att hon poddade. Så jag frågade om vad och hon berättade om programmet och att de tog upp HBTQ-frågor. Efter att vi pratat lite blev jag helt såld och ville hjälpa till.

Artikelbild

| Gruppen som arbetar med SAGA turas om med uppgifter som research och att vara programledare beroende på hur mycket tid de har.

Två timmar efter första kontakten stod Hanna i livestudion och diskuterade queernormer på film i sitt första avsnitt. Sedan starten har programmet behövt fler sändare och Hanna tvekade inte när hon fick möjligheten att hoppa på.

– Först kändes det lite läskigt men allting gick bra och det var jätteroligt. Jag var faktiskt på öppet hus hos Studentradion i höstas, men hade ingen att göra ett program med då och så dök den här chansen upp. Det har varit fantastiskt och spännande att jobba med programmet. Vi är alla otroligt engagerade och brinner för att diskutera och lyfta fram ett ämne som betyder mycket för oss.

Alla inblandade i SAGA jobbar ideellt vid sidan av studier eller jobb. Tillsammans kommer de fram till idéer, teman och ämnen som de vill ta upp i programmet.

– Vi vill vara en plattform för att prata om HBTQ-frågor och jag hoppas att fler människor börjar lyssna på oss. Vi vill höra och lyfta andra personers erfarenheter, perspektiv eller historier och programmet står verkligen för det som namnet Saga betyder, Sexuality and Gender Acceptance.

Programmet SAGA startades i höstas av Karin Kristensson, Marina Dokken och Josefin Allstadius och sändes för första gången tredje november förra året. Sedan dess har ett nytt avsnitt släppts varje fredag och varje episod berör ett visst ämne, fråga eller gäst.

– Vi har en väldigt bra dynamik och är väldigt öppna i gruppen eftersom vi är så få. Det har gett oss väldigt mycket att arbeta med programmet och man hör talas om nya perspektiv som man själv inte tänkt på, säger Marina Dokken.

Trion kände inte varandra innan de började på Studentradion och SAGA har varit en resa för dem. De förenades i sin önskan om att belysa HBTQ-frågor och bestämde sig för att jobba tillsammans.

– Vi skulle börja på Studentradion och var alla osäkra på vilken show vi ville sända. Då hörde vi att det funnits ett tidigare HBTQ-program som lagts ned och vi tyckte att det borde finnas ett. Så då var det bara att börja arbeta med det, säger Marina Dokken.

Under arbetet med programmet samlas de, diskuterar och planerar. Programmet har sedan starten tagit upp flera olika ämnen, som allt från de bästa queerklubbarna i Stockholm till förföljelsen av homosexuella och transsexuella i Azerbadjan.

– Vi har ett stort fokus på att låta människor få berätta sina historier och vill inspirera, informera och inkludera med programmet. Vi vill förmedla att HBTQ-människor finns överallt och försöker balansera mellan det allvarliga och underhållande, säger Marina Dokken.

Sedan starten har flera personer hört av sig och uttryckt glädje samt tacksamhet för programmet. Framöver vill de att programmet ska fortsätta på samma sätt och växa ytterligare, förhoppningsvis genom att det kommer in ännu fler som vill arbeta med och sända SAGA.

– Det är jättekul att det kommit in nya röster i programmet och vi hoppas på ännu fler. Vi har pratat om att göra andra saker också som att starta en bokklubb eller hålla olika träffar för att diskutera frågorna. Vi ska fortsätta jobba för det och vi hoppas att programmet ska fortsätta sändas även efter att vi slutat och andra tagit över.