I affärspressen har ekonomijournalister döpt dem til

l fondgurus, fondveteraner och fondstjärnor.

De beskrivs som Sveriges största fondsuccé någonsin, med aktieportföljer som alltid presterat bättre än sitt jämförelseindex.

Artikelbild

Men några divalater tycks de inte ha lagt sig till med, de framstår snarare som modesta i sin framtoning.

– Aktier är inte bara en andel i ett företag. Det är mycket mer än så. Faktiskt väldigt intressant om man är lagd åt det nördiga hållet, säger Henrik och tillägger att man också behöver ha ett genuint intresse för andra människor.

– Du ska förstå de som jobbar i företaget, vad som händer i verksamheten och hur företagsledningen tänker. Men sen ska du också ha koll på vad som händer i vår omvärld. Folk som tycker att det bara handlar börskurser som går upp och ned kan inte ha mer fel, säger Henrik Didner.

Huvudkontoret ligger fyra våningar upp i Forumgallerian. Här har de haft sin hemvist i snart 15 år. I Stockholm finns en filial, där sitter förvaltarna – två personer per aktiefond. Ända sedan starten har de varit Uppsala trogna, och här kommer de fortsätta att ha sin bas.

Artikelbild

– Jag älskar Uppsala!, utbrister Henrik Didner och öser lovord över staden: expansiv stad, närheten till allt, inklusive Stockholm och den vackra Uppsalamiljön.

– Man kan cykla till jobbet och det finns en härlig atmosfär med mycket liv och rörelse, säger Adam.

I nästa vecka, fredagen den 13 oktober, avgörs vilka som tar hem titeln som Årets företagare i Sverige. Didner & Gerge Fonder representerar Uppsala län i riksfinalen som arrangeras av Företagarna. De är ett av 27 företag som kan hamna överst på prispallen.

– Det är hård konkurrens och vi räknar inte med att få vinna, vi är ödmjuka inför det här och konkurrensen är hård, säger Henrik Didner.

Det har gått 23 år sedan Henrik Didner och Adam Gerge startade Didner & Gerge aktiefond med en aktieportfölj på 400 000 kronor. I dag har fondbolaget 5 olika aktiefonder och förvaltar aktier till ett värde av den minst sagt astronomiska summan 74 miljarder kronor.

Men allt började mycket tidigare än så.

När Adam Gerge var 15 år när han började handla med aktier som en hobby.

– Jag hade fått ett mindre arv från min mormor och farmor. På den tiden fick man gå till bankkontoret i Falun och säga vad man ville köpa. Eftersom jag var så ung fick min pappa gå i god för att jag fick köpa och sälja som jag ville.

Henrik, som var omåttligt intresserad av siffror och aktiekurser, plöjde affärstidningar och börskrönikor i DN och Svd. Ganska snart förstod han att man var tvungen att gå tillbaka till företagens årsredovisningar för att göra välgrundade affärer.

– Ja, i den mån man förstod allt som 15-åring, säger han med en självironisk betoning på allt.

De träffades 1990 när de var forskare och lärare på företagsekonomiska institutionen i Uppsala.

Henrik Didner var doktorand och skrev sin doktorsavhandling om utländskt ägande av svenska börsaktier. På fritiden handlade han med aktier.

Det gjorde också Adam Gerge, som skrev sin licavhandling om staten som ägare i varvs- och stålindustrin.

Vid kaffemaskinen upptäckte de att de delade samma passion och kom fram till att de borde starta något tillsammans. Valet föll på en aktiefond.

– Det var ganska enkelt på den tiden. Man fick ansöka hos Finansinspektionen, det som krävdes var ett aktiekapital på en miljon kronor. Genom våra egna aktieaffärer hade vi fått ihop pengarna, berättar Adam.

Affärsidén - att stå vid sidan av de stora, etablerade drakarna - är fortfarande lika aktuell.

– Vi vill hjälpa den lilla spararen och vi tror att vi är bättre än storbankerna. Att fonderna går bra är det enda sättet att få nya kunder, säger Henrik.

I dag är de en storägare på Stockholmsbörsen och redovisar en lönsamhet som uppgår till mångmiljonbelopp varje år.

Vad gör ni av alla pengarna?

– Vi återinvesterar en del av vinsten i bolaget genom att placera pengarna i våra egna fonder, säger Adam.

Inget liv i sus och dus?

– Nej, vi bor bra och har en god ekonomisk standard. Men själv kör jag en tio år gammal Merca som fungerar bra. Att ”bara tjäna pengar” är ingen bra drivkraft, säger Henrik.

Det är också något de tänker på när de anställer fondförvaltare.

– Vi anställer bara förvaltare som är genuint intresserade av att förvalta aktier. Att vi tjänar pengar är en konsekvens av vår affärsidé men vi börjar inte i den änden, säger Adam.

En annan affärsidé är att äga aktier i företag som de tror kommer utvecklas bra på lång sikt, oavsett hur börsen går för stunden. Deras strategi kan liknas vid motsatsen till hur en daytrader agerar, som köper och säljer aktier under en och samma dag i syfte att göra snabba klipp.

– Vi letar efter välskötta företag och följer deras utveckling över tid, Det handlar främst om att inhämta så mycket information som möjligt om företagen och analysera dem metodiskt, säger Adam.

Om UNT var ett aktiebolag, skulle ni satsa då?

– Nu har ju mediebranschen förändrats så det är en komplicerad verksamhet att förhålla sig till, svarar Henrik diplomatiskt.

– Ja, det kräver företagsledningar med ett stort mått av nytänkande, säger Adam och drar paralleller till H&M, som liksom mediebranschen påverkats stort av den digitala utvecklingen när allt fler handlar kläder på nätet.

De har jobbat ihop ända sedan universitetstiden och säger att de kompletterar varandra. Men på vilket sätt, kan de inte riktigt svara på.

– Kanske är jag mer handlingskraftig, Henrik mer eftertänksam, säger Adam.

Och så bor de på samma gata i Kåbo, i varsin villa, några meter i från varandra.

Umgås ni på fritiden också?

– Inte så att vi träffas och gör saker ihop, det var mest slumpen som ledde oss till samma ställe, det är ju ett trevligt område och det kan ta tid innan det blir hus till salu så det var bara att slå till när möjligheten öppnade sig, säger Henrik.

Har ni aldrig blivit osams?

– Inte osams, men oense, det har nog hänt och kan vara bra ibland, säger Adam.

Då tar de en diskussion och ser det som en process som ökar kvalitén i deras arbete.