Solen och det varma vädret skvallrar om den kommande sommaren som väntar för Uppsalas studenter. Betygen är snart satta, lektionerna avslutade och om några dagar springer de ut från olika gymnasieskolor.

– Det ska bli jättekul och spännande men samtidigt känns det lite overkligt eftersom man gått i skolan hela sitt liv och nu inte behöver göra det längre. Vi har väntat länge på den här stunden och nu är den kommen, säger Simon Pettersson.

Han har studerat barn- och fritidsprogrammet och den femte juni tar han studenten tillsammans med sina klass- och skolkamrater på Katedralskolan. För honom väntar sommarlov och i höst börjar han jobba på en förskola som han gjort praktik på tidigare.

Artikelbild

| Birger Tannerdal

Alla har inte allt utstakat för sig.

– Så fort man börjar i trean eller nämner studenten får man frågor om vad man vill bli, jobba med och vad man ska göra i höst. Det sätter lite press på en, men jag vet inte vad jag vill jobba med och känner ingen större stress över det, säger Nora Hällström.

Även för henne väntar jobb då hon under sommaren ska arbeta i en klädbutik. Varken Nora eller Simon vet vad de vill studera eller jobba med senare i livet utan vill ta det lugnare ett tag och sedan prova olika yrken och kurser för att hitta vad de brinner för.

– Det känns som att det nästan dagligen dyker upp nya jobb och det är mycket som man inte har koll på. Det finns flera olika vägar att gå och då känns det bättre att vänta lite och prova på olika saker innan man bestämmer sig. Det ska bli skönt med en paus efter studenten, det har man inte fått tidigare i livet, säger Nora Hällström.

Artikelbild

| Nora Hällström

Och kanske har de råd och tid att vänta på rätt jobb. Färska siffror visar att arbetsmarknaden för unga ser allt ljusare ut.

I år tar drygt 2 000 elever studenten från Uppsala kommuns 25 gymnasieskolor. Skolverkets statistik från avgångsläsåret 2013/14 visar att 25,9 procent av eleverna är etablerade på arbetsmarknaden samt att 37,7 procent bedriver studier ett år efter att de tagit examen.

Artikelbild

| Simon Pettersson

– Sex av tio ungdomar hade antingen etablerad ställning på arbetsmarknaden eller studerade ett år efter de avslutat gymnasieskolan. Det var vanligare att ha en etablerad ställning på arbetsmarknaden om man fullföljt ett yrkesprogram med examen, säger Carrie Robson, undervisningsråd på Skolverket.

Siffror från Arbetsförmedlingen i april visar att ungdomsarbetslösheten (för ungdomar 18–24 år) i Uppsala län sjönk till 7,3 procent i år jämfört med 7,9 vid samma tid förra året. Därmed fortsätter trenden från tidigare år och enligt myndigheten finns goda jobbchanser inom till exempel vården och byggverksamheterna.

Artikelbild

| Rickard Sand

– Ungdomar med en gymnasieutbildning har goda chanser till jobb, speciellt om de har läst ett yrkesprogram som barn- och fritid, vård och omsorg eller industritekniska programmet. Där är det stor brist och man har goda möjligheter att få jobb efter utbildningen, säger Louise Strandendahl, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Myndighetens prognos visar att arbetsmarknaden fortsatt är stark i Uppsala län inom många branscher men det är svårare att få jobb inom yrken som har låga kvalifikationskrav på erfarenhet och utbildning, till exempel vaktmästare, kassapersonal och telefonister.

– Trenden med sjunkande ungdomsarbetslöshet kommer troligen att fortsätta men kanske inte i samma höga takt som tidigare. Överlag är det lättare att få jobb efter specifika utbildningar än samhälls- och naturvetenskapliga program eftersom de är mer teoretiska, säger Louise Strandendahl.

En som vet vad han ska göra efter studenten är Rickard Sand som studerat naturvetenskapliga programmet på Katedralskolan. Under sommaren ska han jobba på Relita med fastighetsskötsel och sedan ska han göra värnplikt innan han hoppas studera till civilingenjör.

– Man har känt konstant press på att prestera så bra som möjligt i gymnasiet, det man gjorde i ettan ligger kvar till tredje året och påverkar ens slutbetyg. Det får man äntligen ett stopp på nu och jag tror inte ett jobb innebär samma konstanta press, säger Rickard Sand.

Förutom studier och jobb förändras även det sociala livet och det är något som studenterna tänker på.

– I tre år har mitt liv varit centrerat kring skolan och min klass här i Uppsala och jag vet inte hur det kommer att kännas när man slutar träffa människor man känner. Man är van vid att det är folk i korridorerna och klassrummen som man kan prata med men den sociala aspekten kommer att förändras, säger Birger Tannerdal.

Han flyttade från Kiruna till Uppsala för att börja studera på Katedralskolan och återvänder till sin hemstad över sommaren innan han ska studera japanska i Japan. Sedan hoppas han återvända till Uppsala för att jobba eller studera.

– Det är nog ganska många som vill ta det lite lugnt i minst ett år efter studenten. Jag är lite trött på skolan, på att sitta och skriva och tycker att det ska bli kul att komma ut i arbetslivet. Jag får egna pengar och blir mer självständig, man får känna på att vara lite vuxen, säger Simon Pettersson.