Erik Johansson tar av sig sin mörkblå ytterjacka och går ut i rummet bredvid. Han står blixtstilla och väntar. Något luktar illa. Men det är så tyst att den där knappnålen faktiskt skulle kunna höras, trots att det vackra trägolvet är täckt av mattor.

– Pass på! Tystnad ... tagning. Kamera ... varsågoda! säger inspelningsledaren Håkan Linder.

Bonuspappan Patrik (Erik Johansson), går in i vardagsrummet, hejar på terapeuten Jan (Johan Ulveson) och sätter sig ner i fåtöljen bredvid sin fru Lisa (Vera Vitali). Jan börjar prata. Flera i inspelningsteamet fnissar återhållet när Johans Ulvesons karaktär Jan trasslar in sig i ett långt och pinsamt resonemang om att han som människa, inte som terapeut, saknat Lisa och Patrik sen sist. Jans fru Ylva (Ann Petrén), som sitter bredvid och också är terapeut, avbryter honom: ”Jan, jag tror att de har förstått nu”.

Artikelbild

| Pampig villa. Det är i det här huset i Solna som scenerna med parterapeuterna Jan och Ylva spelas in.

Vi befinner oss i utkanten av Solna kommun i en äldre något sliten brunmålad villa, men byggd med en stor dos snickarglädje. Huset ligger lite avsides i en gles tallskog, några hundra meter från Ulriksdals Wärdshus. Här på ska i dag några scener i tv-serien ”Bonusfamiljen” spelas in. Produktionsteamet är redan långt inne på säsong två. Hela första säsongen är klar sedan länge och premiäravsnittet sänds i kväll, måndag.

Trots att vi är inomhus är det lite kyligt och flera i det uppskattningsvis 25 personer stora filmteamet har ytterkläderna på. Att beskriva arbetsmiljön som trång är en underdrift. Och förutom att det är något svalt så luktar det faktiskt bajs i ett av rummen, oklart varför. Men stämningen är glad och skämtsam och scenerna filmas i ett högt tempo.

I tv-serien får vi följa Lisas och Patriks projekt att tillsammans skapa en ny familj, inklusive egna barn och bonusbarn. Lisa är den som driver projektet hårdast och vill att alla inblandade ska må bra. Patrik tror att han har full koll på läget, både vad gäller barnuppfostran och sin relation till Lisa. Som de flesta andra föräldrar gör de så gott de kan, men båda blir offer för sin egen naivitet och okunskap kring vilka problem som kan drabba en bonusfamilj.

Erik Johansson, som alltså spelar Patrik, hoppas att tittarna ska känna igen sig.

Artikelbild

| Samtal i köket. Samma scen filmas ur flera vinklar för att få många klippmöjligheter. Här är det Ann Petrén och Johan Ulveson som har en dialog i köket.

– Förhoppningsvis kan vi med den här serien hjälpa människor att känna att det inte är så jävla lätt för andra heller. För om man gläntar på dörren till vilken familj som helst så finns det problem.

Din rollfigur Patrik känns som en rätt vanlig kille, men är kanske lite känslomässigt omogen?

Artikelbild

| Många tagningar. Andra säsongen av tv-serien "Bonusfamiljen" spelas just nu in i Solna.

– Ja, i och med att hans son är så lugn och duktig, medan Lisas son är strulig och extrovert, så tänker han att ”jag har gjort rätt, det är klart att har facit på hur man uppfostrar barn”. Men egentligen så är det kanske inte hans förtjänst att sonen har blivit som han har blivit, men Patrik surfar nog lite på den vågen.

Vilka råd skulle du ge honom?

Artikelbild

| Inspelning. Vera Vitalis och Erik Johanssons skådespeleri följs koncentrerat av fotografen David Hellman och Martin Persson, en av tv-seriens tre regissörer.

– Om det var en nära kompis till mig som jag kunde vara ärlig mot skulle jag säga att ”du måste nog ta det lite lugnt och ta ett steg tillbaka och inte tro att livet är så svart och vitt”. Han kanske inte skulle ha flyttat ihop med Lisa så snabbt.

Vera Vitali, som spelar Lisa, är inne på samma spår. Lisa vill väl, men borde också ta det lugnt. Hon borde försöka ta en sak i taget och inte ha för höga krav på sig själv.

Artikelbild

| Koll på dialogen. Vid monitor sitter scriptan Sophie Weidling och håller koll på tider och repliker.

– Lisa är mån om att det ska bli så bra och mysigt för alla, men allt behöver inte alltid vara så underbart. Hon skulle behöva höra det och slippa den pressen. Om Lisa var en vän till mig skulle jag nog säga att det är okej att det inte alltid är så kul och att det får göra ont ibland, säger Vera Vitali.

Erik Johansson menar att en av poängerna med ”Bonusfamiljen” är att skildra människor som inte är perfekta.

Artikelbild

| Hyllar kärnfamiljen. "Jag är uppvuxen i en kärnfamilj och jag kan tycka att det ibland ses som lite väl oproblematiskt med de här barnen som åker hit och dit", säger Petra Mede, som spelar exfrun Katja i "Bonusfamiljen".

– Man är ju inte en perfekt förälder, det finns ingen som är det! utbrister han och fortsätter:

– De som verkligen tycker att de är ”perfekta föräldrar” är egentligen förmodligen sämst. Så det första man ska göra som förälder är att erkänna sina brister och vara cool med dem, så länge man inte gör några fruktansvärda saker förstås.

SVT:s nya dramakomedi har höga förväntningar på sig. Inte bara för att ett tv-serieproffs som Felix Herngren är en av skaparna, utan också för att själva ämnet kan anses ligga i tiden. Tittarsiffrorna kommer troligen inte att kunna matcha Herngrens förra succé ”Solsidan”, som var mer en renodlad komedi. ”Bonusfamiljen” beskrivs som en dramakomedi och relationsproblematiken tas på fullaste allvar, om än med en humoristisk tvist.

Erik Johansson och Vera Vitali är, trots deras rollfigurers många problem, positiva till bonusfamiljen som familjetyp.

– Eftersom jag själv är uppvuxen i en bonusfamilj så är jag jättevan att möta nya människor. Jag tror att det har gjort mig till en ganska flexibel person som är öppen för nya relationer och som har lätt att anpassa sig till nya situationer. Man får en social kompetens som de som växt upp i kärnfamiljer kanske inte har på samma sätt, menar Erik Johansson och säger att han kan känna en slags gemenskap med andra som vuxit upp med skilda föräldrar.

Han låter nästan lyrisk när han beskriver vad hans egna bonussyskon betytt.

– Det är inte alltid en dans på rosor, men bara det att mina barn fått en massa bonuskusiner är ju fantastiskt!

Skådespelarna är också överens om att Lisa och Patrik gör rätt som satsar.

– Man ska ju inte bromsa kärleken, blir man kär så blir man kär, säger Erik Johansson och vänder sig mot kollegan Vera Vitali:

– Eller?

– Verkligen! svarar hon.

LÄS MER: En serie om bonusfamiljens himmel och helvete

Drygt halva inspelningsdagen har passerat och det är inte långt kvar innan januarisolen börjar lämna himlavalvet. Martin Persson, som står för regin av första säsongens avsnitt nio och tio, ger i en paus några korta instruktioner till skådespelarna innan nästa tagning. Han tror också att igenkänningsfaktorn kommer att vara stor hos tittarna, även hos dem som inte har erfarenhet av att leva i en bonusfamilj.

Själv lever han i en kärnfamilj och konstaterar att problemen som kan finnas där ofta är samma som i en bonusfamilj. Men inte alltid. Ibland tänker han att ”gud vad skönt vi i alla fall inte har just det där problemet”.

Hittills har förhandsrecensionerna varit positiva. Hur kommer serien att tas emot av tv-publiken tror du?

– Jag har verkligen ingen aning. Men jag tycker att det känns jättebra och produktionen håller väldigt hög kvalité, säger Martin Persson som också passar på att berömma Petra Mede i rollen som Patriks före detta fru Katja.

– Hon har visat sig vara en riktig karaktärsskådespelare, säger han.

Petra Mede säger själv att tv-serien slår an en ton som är ”väldigt aktuell”.

– Det är ju så otroligt många människor som är delaktiga i bonusfamiljelivet, på ett eller annat sätt. Det är som en norm i sig.

Hon menar att det visserligen alltid funnits familjer som inte hållit ihop, men att det i dag finns ett etablerat varannan vecka-system med mammavecka och pappavecka.

– Det här genererar faktiskt också andra typer av individer med helt nya erfarenheter och skapar därför delvis ett nytt samhälle. Så omdanande tycker jag faktiskt att det är, säger Petra Mede.

Rollfiguren Katja är annars ganska långt ifrån hennes privata jag, menar hon. Katja är känslomässigt stängd, väljer i stort sett bort nya relationer och är allmänt oflexibel.

Vad skulle du ge för råd till henne?

– Katja och Patrik ska gifta sig igen för att rädda sitt barn och så ska de inte ha varannan vecka-liv.

Skojar du nu?

– Hahaha, det är intressant att du frågar om jag skojar, säger Petra Mede och skämtar om att hon verkar vara den enda i filmteamet som inte är uppvuxen i en bonusfamilj.

– Men trots att jag själv är en del av varannan vecka-systemet så har jag faktiskt ett mycket konservativt synsätt på familjen. Jag är uppvuxen i en kärnfamilj och jag kan tycka att det ibland ses som lite väl oproblematiskt med de här barnen som åker hit och dit.

I ”Bonusfamiljen” är alltså William, 10 år, son till Katja och Patrik som separerat. Petra Mede gillar inte alls att han kommer i kläm när han måste flytta mellan sina föräldrar.

– Det här är en kille som får två ganska olika hem under de här veckorna. Hans ensamstående mamma älskar sin son och så, men det är ganska tyst och liksom tillknäppt i lägenheten där de bor.

Andra veckan så har William en ganska rörig tillvaro med sin pappa, bonusmamman Lisa och två nya bonussyskon.

Nu låter Petra Mede upprörd på riktigt.

– Ja, jag ska säga att jag är väldigt irriterad på Lisa som jag tycker är så oorganiserad. Hon har ju ingen konsekvensanalys alls!

Men så suckar hon och konstaterar att vissa saker i livet är olösliga. När man väl har barn är det bara att gilla läget och försöka göra det bästa man kan utifrån förutsättningarna.

– Du måste lösa det även om det inte finns någon universallösning.