I mötet med hästen får du syn på vem du själv är och din förmåga att leda och kommunicera.
– Hästar bryr sig inte om vad du säger, de tar in ditt kroppsspråk, läser av ditt beteende och agerar efter det. Du kan inte bluffa och försöka verka tuff om du inte är det, säger Kerstin Weibull Lundberg.

Hon är managementkonsulten som sadlade om efter 20 år när hon insåg hur bra hästar är på att coacha oss människor i självkännedom. På hennes gård utanför Alsike, driver hon Träfallets Häst & Ridcenter med kurser i ledarskap och tydlig kommunikation. Det hon lär ut baseras på vad hästflocken tycker är viktigt: att en ledare ska vara värd att följas, att en ledare ska få andra att växa och blomma och att en ledare ska skapa en positiv och trygg laddning i gruppen. För att visa vad hon menar, tar hon in en flock med fem hästar i ridhuset. Vår första uppgift blir att fundera ut vilken häst vi gillar mest. Är det den som leker och larvar sig med de andra? Den som står i ett hörn för sig själv? Eller den nyfikne som går fram till oss på läktaren och nosar?

Bedömningen liknar den vi gör med andra människor vi möter. Den som är mest lik oss själva, eller har egenskaper vi drömmer om, gillar vi mest. Så när vi väljer en häst, är det oftast den individ vi känner störst samhörighet med. Därefter ska vi rangordna hästarna. Vem är chefen? Ja, det är inte den som busar och drar i gång leken. Och inte heller den som vankar omkring mest. Det är faktiskt den som rör sig minst och som håller koll på de andra med ett lugnt och stabilt rörelsemönster. Just då i alla fall. För när en häst plötsligt välter ett plasthinder och alla andra rusar bort från faran, händer något. När lugnet lagt sig går alla utom en av nyfikenhet fram och nosar på hindret. Den som inte vågar, var den som var ledare fram till nu.
– Hästar rangordnar sig hela tiden. Som häst måste du ständigt erövra ditt ledarskap. Och så är det för oss människor också. Ledarskap är inget man får och behåller hela livet, säger Kerstin Weibull Lundberg.

Artikelbild

| Kerstin Weibull

Chefskapet kan också variera beroende på var vi är för stunden och vilka vi umgås med. Du kanske är chef hemma men inte på jobbet och tvärtom.
– Om du är med hästar ser du att de ständigt är i rörelse och ständigt kommunicerar om sin rangordning. Han som blev ny ledare tog ju över den rollen när en ny situation uppstod, säger Kerstin Weibull Lundberg.
Men många som kommer till henne är skeptiska. ”Kan en häst lära människor något om ledarskap och kommunikation” och ”hästar kan man väl bara rida på”, är vanliga kommentarer. En del har också negativa upplevelser, de har kanske någon gång ramlat av en häst eller blivit biten.
– Din negativa inställning eller rädsla påverkar hästen negativt, för den reagerar på energier. Låtsas du vara modig men är rädd, känner hästen av det.

För att få i gång en kommunikation och vinna hästens förtroende, behöver du vara tydlig och ärlig. Men många chefer håller en fasad utåt, säger en sak men gör en annan.
– Ofta kopierar vi olika ledarskap. Och folk frågar: kan jag få några råd, men vi har inte svaren. Vi hjälper personerna att hitta svaren själva.