Målet var att visa hur enkelt det är att odla i staden men det resulterade i något större.
– Det handlar inte bara om lotterna utan om något mer, en gemenskap, säger Erik Källman, kompostmästare i föreningen Flogsta Food.
I dag finns 38 odlingslotter på området men det expanderar hela tiden.
– Jag vill att folk ska uppskatta att odla och se det som ett sätt att umgås. Man kan faktiskt prata medan man påtar och gräver. Det behöver komma in lite gröna händer i vardagen.

Erik Källman berättar att många på odlingen håller sig till sitt eget men att alla ändå ska kunna känna sig inkluderade.
– Rent filosofiskt och personligt så tycker jag det är konstigt att roffa åt sig själv. Vi har en egocentrisk kultur och vi måste ge till varandra och hjälpa varandra, säger han.

En del av odlingen är gemensam. Där får alla odla och alla får skörda. För en medlemsavgift på 200 kronor per år får man sin egen lott. Under säsongen anordnas vegansk matlagning på måndagar, fröbytardagar och självklart skördefest.
– I slutet av förra säsongen fick vi så mycket skörd att vi hade flera skördefester. En enorm pumpa räckte till både soppa och paj. Den där pajen var så fruktansvärt god! Jag minns fortfarande smaken, säger Erik Källman.

Artikelbild

| Erik Källman i koloniträdgården i Flogsta.

Det senaste tillskottet är ett matkooperativ. Odlarna har gått samman och köper organiskt odlade produkter från lokala bönder.
– I sommar kommer jag inte behöva köpa någonting från affären. Tänk dig att ha den bästa, godaste maten i landet tio meter från balkongen och ett förråd med ekologiska grödor i grannens källare.