Frukost

Blåbärsdryck, keso med nötter och frukt

(2 portioner)

Artikelbild

2 glas blåbärsdryck

2 förpackningar keso med torkad frukt och nötter

1 apelsin

1 äpple

Artikelbild

1 banan

1 Skala och hacka frukten. Lägg upp på tallriken med keso, nötter och torkad frukt.

Lunch

Potatis- och purjolökssoppa med brännvinstoast

(2 portioner)

1/5 liter grönsaksbuljong

1/2 purjolök

1 morot

5 potatisar

4 skivor grovt bröd

Salt

Peppar

Färsk persilja

Morfars brännsvinsost

1 tomat

Oregano

1 Sätt ugnen på 225 grader.

2 Hacka grönsakerna och löken. Fräs grönsakerna i smör några minuter.

3 Slå på buljongen och koka upp. Koka i sju minuter eller tills potatisen och morötterna blivit mjuka.

4 Bre mackorna med smör, skiva tomater och lägg på. Krydda med oregano och lägg på osten. Gratinera i ugn tills de fått fin färg.

Middag

Gnocchi med tomatsås

(2 portioner)

500 g potatis

5 dl mjöl

2 dl riven pecorino

Salt

Peppar

1 kg tomater

1 klyfta vitlök

2 msk olivolja

1 tsk vinäger

1 tsk socker

2 krm torkad oregano

Färsk oregano

1 Stick hål runt hela potatisarna med en gaffel. Baka i ugnen 45 minuter eller tills de är mjuka rakt igenom.

2 Skala potatisarna och mosa dem med en gaffel tills det är en jämn mos i en bunke och blanda med 1 dl pecorino och salt.

3 Baka ihop tillsammans med lite mjöl i taget tills du har en smidig deg.

4 Ta en bit i taget och rulla ut till tumtjocka längder. Skär av små bitar och forma till små gnocchis med fingret ­under och räffla med en ­gaffel.

5 Koka tio i taget tills de flyter upp till ytan (cirka fem minuter) och ta ur dem med en hålslev.

6 Hacka vitlöken och fräs någon minut i olivoljan. Hacka ­tomaterna och ha i. Koka i tio minuter och smaka av med vinäger, socker, salt, peppar och oregano. Mixa såsen med en stavmixer.

7 Häll såsen över gnocchin och strö över rikligt med pecorino. Garnera med färsk oregano.