–  Erotiska berättelser triggar i gång fantasin mer än något annat. I en porrig berättelse skapar du scenen i ditt huvud, säger Marika Smith.
Hon tycker att en erotisk text kan vara mer kittlande än erotik på film, eftersom du som läsare kan fantisera hur personerna i berättelsen ser ut inne i ditt huvud. Du får med andra ord vara med och brodera ut berättelsen. En annan fördel är att du kan mejla över något du läst och gillat till din partner och ge en vink om att ”det här gillar jag”.

Att vara med i en workshop är en hjälp på traven för att komma i gång. Där diskuteras vilka ord man kan välja för att beskriva en känsla eller ett skeende och hur mycket detaljer som ska vara med för att det ska bli upphetsande.
Många sexfantasier i novellform som gör anspråk på att vara autentiska berättelser tar sin utgångspunkt i ganska vardagliga företeelser, till exempel ett möte med grannen i tvättstugan som slutar med hett sex eller olika varianter på rörmokaren som knackar på hos hemmafrun. Det är lätt hänt att det blir patetiskt.
– Även om det är roligare om man kan förfina berättelsen, tycker jag att alla varianter måste få finnas. Det är som en ”alla- kan-sjunga-kör”. I stället för att vara en passiv konsument, kan man vara med i skapandet, oavsett förkunskaper, säger Marika Smith.

En annan fälla är att det blir platt och förutsägbart för att man vet slutet. Marika Smith föreslår att man kastar om i händelseförloppet och experimenterar med dramaturgin.
Att skriva egna sexberättelser är ett bra sätt att formulera sina fantasier på. En text tydliggör och går att dela med sig till andra, den ger inspiration och utlopp för vårt behov att bejaka vår sexualitet som i sin tur är grundläggande för vårt välbefinnande. Porriga berättelser kan även vara en inkörsport till annat skrivande, menar Marika Smith. Hon tycker att det kan vara en fördel om man är en ovan skribent. Människor som har skrivandet som jobb har svårare att ge sig hän, de tänker för mycket på form och struktur. De bästa sexnovellerna hon läst är skrivna av dem som inte är så vana att formulera sig i skrift.

Om man inte är redo att skriva en sexnovell, kan man börja skriva upphetsande sms eller mejl. Ett erotiskt sms eller mejl till sin partner skapar bilder på näthinnan som bygger upp förväntningar och lust.
Välskriven erotisk litteratur skrivs ofta av och för kvinnor. Men även män läser sexnoveller. Autentiska amatörberättelser på nätet och det skrivna ordets erotik har blivit en trend, i vart fall har det uppmärksammats på biblioteksmässor på senare år och flera förlag har börjat nischa in sin utgivning på porriga berättelser.