Han bjuder pÄ en grön jul

Trött pÄ skinka och köttbullar? Eller bara lite sugen pÄ ett grönare julbord? Petter KÀllander bjuder pÄ ett julbord förvillande likt ett med kött och fisk. Men sillen Àr en skivad aubergine och köttbullarna Àr gjorda av röda linser.

Foto: Nina Leijonhufvud

Mat & dryck2012-12-20 08:49

– Jag har lyft in kryddpeppar, nejlika och kanel i nĂ„gra recept för att fĂ„ fram julkĂ€nslan. LikasĂ„ mandarin och senap, sĂ€ger Petter KĂ€llander och mĂ„ttar upp havregryn och vatten hemma i sitt kök i Årsta. Havregrynen ska kokas ihop med de röda linserna till vegoköttbullarna.
– Potatis- eller majsstĂ€rkelse funkar ocksĂ„ som bindmedel, sĂ„ att linsbullarna hĂ„ller ihop bĂ€ttre, sĂ€ger Petter KĂ€llander.
Han beskriver sig sjÀlv som elektroniknördig och Àlskar att hitta pÄ fiffiga lösningar i sitt eget hem. Exempelvis kan han via mobilen fjÀrrstyra kaffekokaren, stereon och lamporna.
– SĂ„ nĂ€r jag vet att jag Ă€r hemma om fem minuter sĂ€tter jag pĂ„ kaffekokaren och har nybryggt kaffe nĂ€r jag öppnar dörren, sĂ€ger Petter KĂ€llander och smakar av den orangefĂ€rgade tapenaden gjord pĂ„ morot och mandarin.

Han Àr uppvuxen med vegetarisk mat och var strikt vegetarian och vegan under mÄnga Är nÀr han var yngre. Men numera lÄter han det vegetariska fungera som bas i matlagningen och ibland kompletterar han med kött och fisk.
– Jag har förĂ€ndrat mitt sĂ€tt att tĂ€nka kring mat och numera Ă€ter det jag Ă€r sugen pĂ„ och som finns tillgĂ€ngligt för stunden. Det viktigaste för mig Ă€r att inte vara beroende av kött och fisk och att njuta av maten.
NĂ€r han var barn tillbringade familjen ofta jularna utomlands sĂ„ julbuffĂ©er Ă€r egentligen ganska nytt för honom.
– Jag tycker visserligen om julbord men sen kanske jag inte Ă€ter allt. Dopp i grytan har jag aldrig förstĂ„tt. Men Ă€r det ekologisk julskinka kan jag ta ett par skivor.
Han Àr med i företagskooperativet Kulturoasen i HÄga by i Uppsala och driver kaféverksamheten med upptrÀdanden och livemusik pÄ söndagar. DÀr lagar han bland annat soppor, raw food och matiga mackor.

Det var nÀr han flyttade hemifrÄn som 18-Äring som han började intressera sig för matlagning. I sitt eget kök kunde han ta ut svÀngarna. Han bodde dÄ i Enköping och utbildade sig till motivlackerare som bland annat dekorerar motorcyklar, hjÀlmar och bilar.
– Jag ville bli konstnĂ€r men jag vill ocksĂ„ kunna tjĂ€na pengar och sĂ„ var jag bilintresserad, förklarar han.
Sedan dröjde det inte lÀnge förrÀn han blev sjuk av alla gifter i mÄlarfÀrger. Hisstekniker blev nÀsta yrkesutbildning innan han sadlade om och satsade pÄ matlagning.

För nÄgra Är sedan var han ute och reste i olika vÀrldsdelar. DÄ tyckte han om att gÄ till lokala matmarknader och handla rÄvaror. Petter KÀllander talar med vÀrme i rösten nÀr han beskriver det som ett sÀtt att komma mÀnniskor in pÄ livet i Afrika, Sydamerika och Asien.
– Att bjuda in sig hos folk och lĂ€ra sig laga deras mat Ă€r ett bra sĂ€tt att ta del av andra kulturer.
Petter KÀllander tipsar om att hÄlla sig till en grönsak per rÀtt nÀr man lagar vegetariskt. Att blanda grönsaker Àr ingen bra idé, sÀrskilt inte vid julbord nÀr rÀtternas kryddning ska lyftas fram.

Recept

Rödbetssallad
10 portioner (vegan)

1 kg rödbetor
1 Àpple
1 knippe bladpersilja
1 dl ÀppelcidervinÀger
Salt och peppar

1. Koka, skala och tÀrna rödbetor.
2. Riv Àpple och blanda ihop allt, lÄt stÄ i kylen över natten.

Morot och mandarintapenade
10 portioner (vegan)

œ kg morötter
5 mandariner
œ dl olivolja
1 msk Kanel
œ msk kryddpeppar
Salt och peppar

1. Rosta morötter i 180 grader i ca 3 0min.
2. Mixa morötter och mandariner i mixer. Blanda i olja och kryddor, smaka av med salt och peppar.
3. LÄt stÄ i kylen nÄgra timmar

Senapsaubergine
(vegetarisk)

1 aubergine
5 dl crĂšme fraiche
3 msk stark senap
1 msk ÀppelcidervinÀger
2 tsk salt
1 msk muscavadosocker
1 tsk kryddpeppar

1. Skiva upp aubergine i "sillbitar". LÀgg dem pÄ saltat fat och salta pÄ ovansidan.
2. LÄt stÄ 2 timmar tills vattnet dragit ur skivorna, torka av skivorna.
3. Blanda crÚme fraiche, senap, vinÀger, salt, socker och peppar.
4. Rör ner aubergine skivorna, lÄt stÄ i kyl minst 12 timmar.

JordÀrtskockspaj
(vegetarisk)

Pajdeg:
150 g smör
250 g kvarg
4 dl vetemjöl

Fyllning:
1 kg sockor
3 Àgg
3 dl grÀdde
250 g riven ost
2 tsk salt
2 tsk peppar
1 tsk riven muskotnöt

1. VÀrm smör och blanda med kvarg, blanda i mjöl och knÄda till jÀmn deg.
2. Tryck ut i form och kyl i ca 30 min.
3. Skala och koka skockorna.
4. Blanda Àgg, grÀdde och ost i mixer.
5. Blanda i skockorna och kör mixer pÄ lÄg fart tills kockorna Àr grovhackade.
6. HÀll blandningen över pajdegen och grÀdda i 180 grader i 30-40 min.

Linsbullar
(vegan)

3 dl röda linser
1 rödlök
œ dl havregryn
œ msk honung
œ msk grönsaksbuljong
1 vitlöksklyfta
1 tsk kryddpeppar
œ tsk salt
œ tsk svartpeppar

1. Koka linser och havre i 5 dl vatten i ca 10 min.
2. Stek lök och vitlök, rör ner i linserna.
3. Koka pÄ lÄg vÀrme och rör om till vattnet kokat av och linserna kokat ihop krydda och rör i honung och smaka av.
4. LÄt svalna lite och rulla sedan bollar.
5. Stek i olja eller lÀgg i form och grÀdda i ugn.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!