Sangiovese är en av Italiens klart viktigaste druvor för röda viner. Den dominerar framförallt i Toscana, men man kan även hitta den på andra ställen. Trots sitt goda rykte och långa historia används den inte utanför ­Italien, med några få ­undantag som mest är på experimentell nivå.

Chianti är det mest kända området för sangiovese, ofta med tilläggsnamn som Classico, Rufina med flera, vilka är olika mindre områden inom Chianti.

Brunello di Montalcino är ett annat känt vin med hög status och priser därefter. Brunello är en synonym för den lokala varianten av sangiovese som odlas runt staden Montalcino.

Artikelbild

Gratena Chianti
#2717, 99 kr.
Fylligt rött vin, ekologiskt.
Chianti är troligtvis det mest kända vinet där sangiovese­druvan är den viktigaste ingrediensen. Gratenas variant är stram med drag av körsbärskärnor, röda bär och gräs. Pizza, krämiga pasta­rätter eller nåt liknande borde passa bra till.

Poliziano Vino Nobile di Montepulciano
#2144, 159 kr.
Fylligt rött vin.
Montepulciano är en stad i ­Toscana som har fått ge namn åt detta vin, inte att förväxla med druvan montepulciano som odlas på östkusten. Finstämt fylligt vin i mild stil med smak av choklad, mörka bär och lätt kärnighet.

Brunello di Montalcino
#3097, 219 kr. 
Fylligt rött vin.
Brunello har lite annan karaktär med en aromatisk blommig ton som påminner om viner av druvan nebbiolo från Piemonte. Stramt vin med nyanser av tobak, blommor, fattoner och örter. Behöver mat som binder upp strävheten, gärna kött med en gratäng till.