Dessa viner ges en chans att konkurrera mot befintliga viner i det så kallade fasta sortimentet. Säljer det bättre än ett annat vin inom samma kategori åker det vinet ut från hyllorna, det är helt enkelt konsumenterna som bestämmer. Det är en blandning av viner i alla tänkbara stilar från knastertorra vita, fylliga röda, söta viner och även alkoholfria varianter. Som vanligt är det stor spridning i både pris och kvalitet men bland många småtråkiga dussinviner (vilket inte betyder att de är sämre än mycket annat som redan står på hyllorna) finns även några intressanta viner som sticker ut från mängden.

Bortsett från dagens tips finns det en hel del andra jag säkerligen kommer återkomma till senare under hösten.

Chateau Jolys Jurancon Sec

Artikelbild

#5526, 99 kr. Torrt vitt vin.

Jurancon är ett vinområde i södra Frankrike vid sluttningen av bergskedjan Pyrenéerna. Här är det torra vita viner av två lokala druvor man huvudsakligen fokuserar på. Det här vinet är torrt med smak av gula plommon och citrus i krispig stil.

Mantra Pinot Noir

#2668, 109 kr. Medelfylligt rött vin.

Artikelbild

Tänker man på röda viner från Argentina brukar inte pinot noir vara det självklara. I Patagonien i den södra delen av landet är klimatet svalare vilket passar bra för pinot noir. Bärig känsla, tänk mosade hallon och jordgubbar, med balanserade syror.

Borgogno Barolo Riserva 2008

#2443, 299 kr. Fylligt rött vin.

Inte ofta det lanseras en Barolo med lite ålder, Riserva innebär en bättre selektering av deras Barolo och lagras längre innan den släpps. Smakrikt med viss utveckling i sedvanlig något tuff men djupt nyansrik stil. Kommer tåla decennier av ytterligare lagring.