Tannat är en druva för röda viner och den odlas nere i sydvästra Frankrike, huvudsakligen i området Madiran. Efter ha fört en undanskymd tillvaro kom vinerna på modet igen på 90-talet.

Med moderna tekniker lyckades man tämja vinernas ofta väl strama karaktär vilket gjorde dem mer tillgängliga och tidsenliga. Fortfarande är vinerna rejält kraftiga och behöver mat som kan binda upp strävheten. För den som vill lagra vin utan att behöva spendera en förmögenhet är viner från Madiran ett bra alternativ.

Château Bouscassé Vielles Vignes
#92224, 260 kr. Fylligt rött vin
Bouscassé är ett vin av Madirans kändaste vinproducent, Alain Brumont, ett vin som lanseras i dag. Maffigt och smakrikt vin med drag av nötter, tapenade, mörk frukt och kaffe. Det finns även en billigare ­variant från samma hus för 126 kr.

Artikelbild

Atlántico Sur Tannat Reserve
#6335, 100 kr. Fylligt rött vin.
Här är ett typiskt vin av tannat från Uruguay. Vinerna blir inte lika sträva som de franska, mer rödfruktiga med snällare framtoning. Fylligt är det dock med smak av hallon, choklad och fattoner. Drick till en smakrik kötträtt med chimichurri vid sidan av.

Domaine Laougué Les Aulnes
#3134, 80 kr. Fylligt rött vin.
Klart billigare men ändå med omisskännlig känsla av tannats nötiga strama karaktär. Lite mildare än det andra vinet från Madiran men ändå ett vin som behöver mat. Drag av svarta vinbär, nötter och mörk choklad. Mycket karaktär för priset.