Julens drycker brukar ha fokus på traditionella smaker. Vin är generellt sett svårt till de många olika sötsyrliga smakerna man hittar på julbordet, eller rökta för den delen. Vill man dricka vin till är ett mjukt vitt vin bäst, gärna med ett uns sötma, förslagsvis från Alsace.

Jag väljer dock bort vin och föredrar i stället öl. När det kommer till snaps har alla sina favoriter och själv dricker jag det inte alls, det lanseras några speciella julvarianter med skillnaden att de är fatlagrade. Alltså precis som de danska och norska varianterna är året runtt.

Julöl finns av många slag och beroende på ursprungsland varierar de i stil.

Artikelbild

Här kommer förslag på gott julöl, ett alkoholfritt alternativ och något passande i fåtöljen efter. Inga konstigheter, bara goda drycker.

Nils Oscar Kalasjulöl

#11300, 19.90 för 33 cl kr. Halvmörkt julöl

Nils Oscar gör ett klassiskt svenskt julöl av bästa sort. Smakrikt, fylligt med lite knäckiga, brödiga aromer och balanserad beska. Mer dominerat av malt än humle i doft och smak. Den här typen passar, inte oväntat, bra till det mesta på julbordet.

Artikelbild

Nygårda julmust, calvaldos

#1948, 29.90 för 75 cl kr. Julmust

Artikelbild

Nygårdas julmust har dykt upp några år nu. Ny för i år är den som lagrats i Calvadosfat vilket ger en lätt smak av äpple. Kombinationen funkar bra, äppelsmaken ger lite extra fräschör. Gott alkoholfritt alternativ med julkänsla.

Smith Woodhouse, 10 Year Tawny

#8055, 199 kr. Sött starkvin

Portvin kanske inte gör sig så bra till julmaten men definitivt efteråt, till pepparkakor, när man öppnar julklappar eller något annat stillsamt. Tawny är en portvinstyp med mjuk fyllig smak av knäck, choklad och citrusskal.