Garnacha är en av Spaniens viktigaste druvor för röda viner, efter framförallt tempranillo. Spanien är ursprungslandet men den hittas även i andra varma delar av världen som södra Frankrike och vissa delar av Italien.

Efter att ha haft tveksamt rykte för kvalitetsvin har den de senaste decennierna gjort en raketkarriär och ses numera som en kvalitetsdruva. Framförallt i Priorat söder om Barcelona där det finns många gamla odlingar av druvan vilka ger koncentrerade maffiga viner som slagit igenom på ett anmärkningsvärt sätt.

Det finns en något nyare trend inom Spanien att försöka göra lättare viner som drar mer åt en pinot noir med fräschör och slankhet, något som inte går att finna i systembolagets vanliga sortiment men som dyker upp ibland.

Artikelbild

Här är tre tips på spanska röda viner av garnacha.

Campos de Luz Garnacha#2718, 59 kr. Medelfylligt rött vin.För 59 kronor är det här ett anmärkningsvärt välgjort rött vin av garnacha. För druvan ett lätt vin utan fattoner, rödbärig frukt och frisk känsla. Inget stort vin men fräscht och gott i en mjuk stil som passar lättare rätter.

Torres Gran Sangre de Toro #2686, 89 kr. Fylligt rött vin.Torres är en av de största vinproducenterna i Spanien som gör vin i alla stilar och priser. Det här får väl sägas att ligga i mellanskiktet med rödbärig fruktighet, drag av kakao och örter. Bra allsidigt vin i snäll stil som funkar bra till kryddiga kötträtter.

Gran Clos 2009 #95455, 299 kr. Fylligt rött vin.Gran Clos är en nyhet som lanseras idag. Vinet kommer från Priorat sydväst om Barcelona, ett vin precis i den stil man förväntar sig från området, mörkt och maffigt. Kraftigt vin med drag av torkad frukt, fikon och örter som passar till vilt eller annat med mycket smak.