Laxtartar med löjrom
Dryck 1: Bedarö bitter
Producent: Nynäshamns Ångbryggeri
Urspr: Sörmland, Sverige
Varunr: 1410
Pris: 27,70:-
Bedarö bitter är en strålande ren och behagligt fräsh bitter som kommer att kunna hävda sig mot de rökiga inslagen i rätten och briljerar som en given "ackompanjon".

Dryck 2: Château Bonnet 2008
Producent: André Lurton
Urspr: Bordeaux, Frankrike
Varunr: 4151
Pris: 99:-
Vit Bordeaux, så förtvivlat otrendigt att dricka. De röda syskonen är de som får den största uppmärksamheten. Torrt, aromatiskt, krispig syra och befriande fritt från tunga fattoner som skulle kunna göra kombinationen obehagligt besk.

Kalvkotlett
Dryck 1: Barbera d'Alba 2007
Producent: Luigi Voghera
Urspr: Piemonte, Italien
Varunr: 2365
Pris: 89:-
Syra och frukt i rätten, kalven har ett elegant ljust kött, varför bomba med det tyngsta fyrverkeriet på flaska. Barberan kommer leverera en upplevelse med alla inslag som krävs, men samtidigt låter kalven skina som huvudroll i anrättningen. Tillbehören dikterar villkoren. Frukt för sås och potatis, syra för tomatkompot.

Dryck 2: Langhe Nebbiolo 2007
Producent: La Spinetta
Urspr: Piemonte, Italien
Varunr: 95285
Pris: 209:-
Vinet är mer nyanserat och stramare än Barberan. Från en topproducent som alltid gör bra vin. Gör inte portvinssåsen för kraftig och söt. Först till kvarn, det är en tillfällig lansering, skulle den vara slut så kolla efter annat Nebbiolovin, det finns en del att välja på i hyllorna. Grattis till de som lyckas få tag på några flaskor från La Spinetta.

Dessert :
Dryck 1: Nederburg Noble Late Harvest 2008
Producent: Nederburg
Urspr: Western Cape, Sydafrika
Varunr: 2741
Pris: 74:-
Servera alltid ett vin som är sötare än desserten, håll koll på syran i rätten så att den inte gör att vinet upplevs som klumpigt och plumpt. Sydafrika levererar anständiga söta viner, vilket gör att man kan komma över bra viner för en billigare penning, vilket skulle kunna få lite fler människor att dricka söta viner till desserter istället för bittert kaffe.

Dryck 2 : Ruppertsberger Linsenbusch Riesling Eiswein 2008
Producent: Ruppertsberger WZV Hoheburg
Urspr: Pfalz, Tyskland
Varunr: 6107
Pris: 219:-
Det har en lätt magisk klang över ordet "Eiswein". Vin gjort på frusna druvor, skördat på natten av stelfrusna blå fingrar, all respekt i världen för de kvinnor och män som riskerar förfrysningsskador för att vi ska ha något gott i glasen. Nyckelord: Sötma, syra och komplexitet. Här finns allt rätten kräver.


Alkoholfria alternativ:
Utbudet på alkoholfria drycker är pinsamt dåligt. Oavsett om man är gravid, nykterist, inte dricker alkohol pga en religös övertygelse eller av annan anledning, tycker jag inte att man ska nöja sig med vad som helst i glaset.
1. Saxhyttegubbens "100% Blåbär" är en av de bästa alkoholfria drycker som finns att få. Finns i en del välsorterade ICA-butiker, med en seriös "Stig" på plats.
2. Örtagård öst gör en Rabarbernektar som rockar, läskande syra med en behaglig frukt.
Bägge dessa drycker finns representerad på några av de bästa restaurangerna i Sverige och säljer som smör i solsken. Finns den inte i din ICA-butik så prata med din lokala "Stig" i butiken.

Sören Polonius nyårslöfte:
"Jag lovar dyrt och heligt att dricka mer sött vin nästa år och aldrig dricka kaffe till desserten."

Sören Polonius började sin karriär på Hambergs Fisk sedan dess har han tävlat i nationella och internationella sommeliermästerskap, och vunnit ett par SM och ett Baltisk mästerskap, nu senast vann han ett internationellt Champagnemästerskap, "Grand Jour de Champagne". Till vardags är han chefsommelier på Grupp F12 som ägs av Melker Andersson och Danyel Couet´.