– Det argentinska köket kännetecknas av en blandning av många råvaror och kryddor, och framför allt mycket grillat!

En varm doft av grillat sprider sig från spisen där Joel Hoffman tillreder delikatessdelen pluma från grisen och havs­ruda, fylld med chili, citronskal och örter för en friskare smak.

– I Argentina kallas det ”Asado”, mixed grill där man grillar allt! Jag har tagit vara på den tanken och även gjort en mängd tillbehör, säger Joel och öppnar ugnen där grillad portabello, tomat, bakpotatis, lök och avokado stått på värmning. Olika aromer möts i en välkomnande doft när de väller ut i det stora rymliga köket i Fålhagen där Joel bor med sin sambo Anna.

Artikelbild

Ramsta-ättlingen Joel började inom restaurangbranschen som fjortonårig diskare.

– Jag gjorde det några somrar men jag ville ha mera och smörade till mig en praktikplats, skrattar Joel och tar pluman från grillen.

Med sin specialdesignade kniv skär han upp fina halvcentimetertjocka bitar där en rosa kärna omfamnas av en krispig grillyta.

– Är fläsket bra är det inga problem att lämna kärnan rosa för en saftigare smak, förklarar han.

Artikelbild

| Många rätter. En argentinsk asado består av många rätter, där även tillbehören är grillade.

Joel fortsatte sin resa genom olika krogar och restauranger i Uppsala.

– Jag har aldrig gått någon riktig köksutbildning utan lärde mig genom att jobba hårt och mycket.

Artikelbild

| Tillbehör. Rödlök, portabellosvamp och bakpotatis. Allt grillat.

Dock gick han en kökschefsutbildning som förberedelse för jobbet på det argentinska kökets flaggskepp i Uppsala, La Parilla, som både omnämns i White Guide och tillika är pristagare i UNT:s krogpris Guldkajan.

– Jag hade aldrig lagat argentinsk mat innan men ätit mycket sydamerikanskt eftersom min sambo kommer från Chile. Det var välbekant men samtidigt en utmaning, säger Joel, och lägger upp den tredje rätten – zucchini som confiterats och sedan grillats.

Artikelbild

| I hemmaköket. Joel Hoffman lägger upp den nygrillade fisken.

Huvudrätterna kompletteras av olika kryddor som står uppradade längs med spisen och skänker köket en professionell inramning; chiliflakes, kummin och paprikapulver – alla centrala i det argentinska köket.

– Men det som gör det speciellt är de olika såserna som serveras till, förklarar Joel och tar fram tre stycken. Den argentinska kryddstarka klassikern chimi­churri, en syrlig mangosalsa och en majonnäs på rostad majs – som passar utmärkt till alla rätterna och bidrar till sydamerikansk hetta.

Artikelbild

| Dorado. Havsrudan fylls med chili, citron och örter.

– Jag har kärlek till all matlagning, inte specifikt bara till det argentinska köket men det är roligt att jobba med en matkultur som öppnar för en lekfullhet med många intressanta kombinationer.