En liten bardisk, två bord, ypperligt trevliga sommelierer och kockar samt en fyrastegsraket med vin för 1 350 riksdaler. Dryck, Uppsalas minsta ställe, har alltid varit ett säkert kort när det gäller stora smaker. Alltsedan starten för drygt fyra år sedan har krog­patrullen häpnat över vad man kan åstadkomma i det lilla köket. Och konceptet är intakt, men nu med fyra rätter och drycker, varav en dessert, och menyn ändras varannan vecka.

Återigen imponerar de, och detta i en period­ då det är lite av en utmaning att hitta intressanta råvaror.

Men sparrisen är förstås given. Första rätten är vit sparris med pilgrimsmussla och till det en sprittande riesling som verkligen skjuter liv i rätten. Limehollandaise och laxrom gör också sitt till för en minnesvärd rätt med fint kokta primörer.

Artikelbild

Lite mer utmanande blir det i nästa rätt, carpaccio på nötinnanlår. Till det bland annat­ rönnbärsmajonnäs, små gröna blad i ett nystan­ i mitten av tallriken och rotselleri­bitar inlagda med sandelträ, vilket ger en parfymig matjesillton som gör patrullen lite lätt kollrig, på ett positivt sätt. En rätt med många skilda smaker som drar åt alla håll men ändå samlar sig i gommen. Och köttet är lent som en barnkind. Pinot noiren till är en tuff sak som matchar riktigt bra.

Den mest konventionella rätten är vårlamm med maltvinägersky. Till det serveras mindre inspirerande rödbetsklyftor, men köttet är fint och klickarna med buffelyoghurt som är frikostiga till omfånget lyfter rätten liksom maltvinägerskyn. Delar av patrullen slickar tallriken medan andra upplevde den en smula för enkel.

Men när desserten rullar in, efter en härlig granita till uppfräschning som är inspirerad av den gamla kultdrickan Vargtass, så får smaklökarna sig en rejäl omgång. Det rör sig om en varm kladdkaka som serveras med punschgrädde och vinbärsglass plus ett gäng hela, marinerade vinbär som är intensivt kärva. Här exploderar raketen till slut och gommens himlavalv sprakar. Passiton i glasen gör sitt till.

Dryck är ett unikt ställe. Det är intimt, öppet och underhållande. Närheten till personalen borgar för en intressant kväll, och de tidigare ibland något utdragna presentationerna av dryckerna har blivit mer njutbara. Och drycken ja, vill man av olika anledningar inte köra hela vinshowen så erbjuds man mycket väl valda alkoholfria varianter. Patrullen har suckat högt över såväl sprudlande äppelmust som superkoncentrerad vinbärsdricka och bärexplosiv hallondricka. Att vara ett litet ställe innebär dock en del begränsningar. Det finns till exempel ingen toalett i lokalen ­– under en fyrarätters finns viss risk för att man behöver ta en motvillig promenad över till grannkrogen. Men ett besök är onekligen en upplevelse. Emellertid också för plånboken. Smakar det så kostar det.

2016-04-22