För fjärde året i rad har White Guide nu offentliggjort en guide med syfte att hjälpa fikasugna konsumenter att hitta rätt. Genom ett poängsystem, där 40 är maxpoängen, har kaféer över hela landet hamnat under lupp. De har dessutom delats in i fem kategorier där "internationell mästarklass" är den högsta värderingen och "också ett bra ställe" den lägsta.

RC Chocolat i Sigtuna hamnar på en delad tredje plats över de bästa kaféerna i landet. I guiden står att RC Chocolat presterar i mästarklass och totalpoängen blev 35 av 40 möjliga poäng i dryck- och bakverksbetyg. Utöver detta fick man även priset "Årets Värt en resa" – kaféet där kaffe- och bakverkskulturen blomstrar vilket tillsammans med nivån på helhetsupplevelsen lockar till sig långväga gäster. När UNT når ena ägaren Ronny Latva på måndagen så är han väldigt glad – men under just dessa dagar är det något annat som ligger i fokus. Hans fru, tillika delägare, är gravid och ska föda vilken dag (eller minut) som helst.

– Vi är i en annan värld just nu kan man säga. Men när jag fick reda på att vi fått priset så blev jag väldigt glad och stolt såklart, säger han och fortsätter.

– Alla i vår personal jobbar väldigt hårt för att ge gästerna en bra upplevelse och när man får en bekräftelse som denna så känner man sig väldigt stolt, säger han.

Nedan följer en lista av alla White Guide-krönta fik inom UNT:s bevakningsområde.

QUIZ: Vad kan du om kända kaféer och bakverk - testa dig själv!

Uppsala:

Artikelbild

Günterska blev bästa kafé i Uppsala.

Günterska, 31 poäng, mycket god klass.

Bageri Brantingstorg, 28 poäng, god klass.

Kardemumma, 28 poäng, god klass.

Café Rom, 27 poäng, god klass.

Sigtuna:

R C Chocolat, 35 poäng, mästarklass.

Tant Bruns Kaffestuga, 27 poäng, god klass.

Örsundsbro:

Kråkvilan, 25 poäng, god klass.

Resta Gård, under 25 poäng, också ett bra café.

Enköping:

Forsby Kvarn Kafé, 27 poäng, god klass.