Numera finns ännu en anledning att pusta sig uppför den branta Slottsbacken. Sedan tidigt i höstas finns nämligen en ny kafésatsning i Uppsala slott: Cajsa’s kök har öppnat kafé i de gamla valven under konstmuseet. Att hitta in är lite klurigt, det är visserligen skyltat från konstmuseet men själva entrédörren nere i valvet är anonym och utan skylt.

Väl inne, efter några trappsteg, känns det nästan som att man är i en kyrka. Det är vitmålade stenväggar, ett signifikant eko och högt i tak. Stora tavlor pryder väggarna och påminner om museets närvaro. Från fönstren flödar solen in, lokalen riktigt badar i ljus. Längst in finns Vasasalen, och ibland är dörren hit också öppen för kafégäster. Patrullen tittar med positiva miner på lunchmenyn, här finns både matiga wraps, sallader, ”matlådor” à la husmanskost och smörrebröd med olika pålägg.

Patrullen äter två olika sallader, en med fetaost och rotsaker som bas, en annan med lax och potatis. Det är två rejäla och matiga rätter, och goda. Till båda serveras fröknäcke med örtdipp. Bland matlådorna imponerar en mustig köttgryta med trattkantareller, som serveras med en rejäl hög ganska gott mos till, sallad och samma knäcke. Men det är smörrebröden som är det mest innovativa på menyn. Det med gubbröra är delikat. Själva röran är upplagd på några äggbitar och prydd med ett tunt skivat äppleflak och böngroddar. Smörrebrödet med räkor känns somrigt friskt, trots hösten. Rostbiffssmörrebrödet är gott, men nästan i köttrikaste laget med flera skivor under en klick med currykryddad remoulad.

Allt från rawfood till prinsesstårta syns på fikafronten. Blicken faller lätt på kaféets blåbärscheesecake, och man blir inte besviken. Morotskakan ser anonym ut, men är en av de smarrigaste patrullen avnjutit på senare tid. Vi testar också raw-nötbollen med lime, där cashewnötter blandats med russin och limeskal. Perfekt för den som vill ha något lagom sött och lite syrligt. Allt te som serveras är i lösvikt och ekologiskt, vitt, svart, rött och grönt. Cappuccinon, mild och rund i smaken, serveras med en liten chokladbit som bonus.

Lokalen är långifrån fullsatt vid patrullens besök – kanske har folk inte hittat hit än? Synd! Cajsa’s kafé är värt en utflykt i sig. Det stora utbudet och de fina smakerna känns som en extra fin belöning efter den sega backen och på vägen hem går vi med lätta steg och glada magar.