Logga in
Logga ut

Mästerkockens perfekta middag

Sunnersta Catarina König är matnörden som blivit hela Sveriges mästerkock och tycker att varje dag ska vara en fest. Dessutom har hon receptet på den perfekta middagen.

Catarina König sitter hemma i sitt kök i Sunnersta och bläddrar i sin alldeles egna nyutgivna kokbok. Det som varit en dröm sedan hon var liten är nu verklighet. Kokboken är drygt 100 sidor, bygger helt på hennes recept och på omslaget sitter hon festklädd och glad på en barstol.

– Ja, och jag tycker att varje dag är en fest! säger hon och citerar därmed ­också titeln på kokboken.

– Det är den känsla jag vill att mina vänner ska få när de kommer hem till mig. Vi har ofta bjudningar på helgerna.

Artikelbild

| Trerätters. Förrätt jordärtskockssoppa med parmaflakes, huvudrätt halstrad lax med färskpotatis och efterrätten minipaj med smak av citron och ingefära toppats med italiensk maräng.

I början av april sändes finalen i tv-programmet ”Sveriges Mästerkock” i TV 4. Bara finalen sågs av 1 146 000 tittare och att Catarina König nu är tv-kändis är inte helt lätt att ta in, säger hon. Men hon har vant sig vid att se sig själv på tv och att prata med journalister. Drömmen nu är att själv få jobba som tv-kock. Och att göra fler kokböcker.

– Det var så himla roligt! I framtiden hoppas jag på att fotografera själv till mina kokböcker. Och jag tar redan nu bilder på allt jag lagar och lägger upp på min Instagram-sida, säger ­Catarina ­König och tar ett par snabba mobil­bilder på den mat hon precis lagat.

Resan för att bli Sveriges mästerkock 2016 började redan 2014 då hon sökte till tävlingen för första gången. Hon kom med men slogs ut innan sista final­omgången. Upplevelsen gav blodad tand och Catarina König sökte igen. Att hon blev amatörkocken som i år vann alltihop blev en riktig revansch.

Första pris är förutom äran 250 000 kronor och alltså möjligheten att göra en egen kokbok. Hemma står hon för all matlagning och recepten bygger på det hon brukar laga, till vardag och helg. Men festligt ska det som sagt kännas alla dagar.

Artikelbild

| Bränner till. Efterrätten serveras i små glasburkar. Med hjälp av en brännare får marängen på toppen lite färg.

– Det ska vara sköna smaker. Jag gillar när allt gifter sig i munnen. Men det är viktigt att maten är enkel att laga. Vem som helst ska klara det, även de som är mindre bevandrade i köket, säger hon.

– Recepten är helt enkelt mina favorit­rätter och jag har lagat allt i kokboken här hemma i köket.

Artikelbild

| Kul i köket. För Catarina König är varje dag en fest, speciellt om hon får laga mat.

Du lagar all mat hemma. Men vem är det som diskar?

– Min man diskar alltid, han är disk­maskinsexperten. Han får så god mat att det är rimligt att han gör det, ­skrattar hon.

Artikelbild

| Estet. Catarina König lägger på en finstrimlad gurka på den huvudrätt hon lagat speciellt för UNT:s läsare. Själva uppläggningen är jätteviktig för Sveriges senaste mästerkock.

Exklusivt för UNT:s läsare dukar Catarina König upp en trerättersmiddag som hon ger epitetet ”Den perfekta middagen”. Till förrätt serverar hon jordärtskockssoppa, huvudrätten är halstrad lax och till efterätt skapar hon tre minipajer med smak av ingefära och citron.

När soppan hällts upp ägnar hon lång tid åt att bygga ett litet vackert konstverk med hjälp av knaperrostad parmaskinka, sprödstekta ciabattaskivor och timjankvistar.

Artikelbild

| Förrätt. Att bjuda på soppa är aldrig fel. Receptet på mästerkockens jordärtskockssoppa på nästa sida.

För Catarina König är själva uppläggningen av maten minst lika viktig som smakerna. Hon kallar sig både perfektionist och matnörd och ägnar ­mycket kreativitet att få maten att se estetiskt spännande ut. Det var också något som juryn i ”Sveriges Mästerkock” ­lyfte fram som en av hennes stora styrkor.

UNT:s utsända undrar vilken sorts fest den snyggt upplagda varmrätten helst ska serveras på. Catarina König protesterar.

Artikelbild

| Toppa med grönt. Ett enkelt tips för en festligare känsla är att toppa rätten med färska kryddor.

– Det här kan man göra när som helst i veckan. Det ser festligare ut än vad det är, det är ju bara lax och lite potatis! ­säger hon och tar ännu en bild med mobilen.