Smakrikedom utmärker även många av de vita som kan fungera fint när fisk, men även grönsaker, ska grillas. Bland de vita finns ett par utmärkta sydafrikanska chenin blanc-viner. En härligt rättframt fruktig och en exklusivare, mer komplex, variant med lite nötiga drag från fat i smakbilden.
Ett par utsökta chardonnayer hör också till de allra bästa köpen. Elephant Hill Chardonnay, 119 kronor, från Nya Zeeland har en härlig balans mellan frukt och ek och gör sig utmärkt till en grillad fisk, vilket också magnifika Wild Yeast Chardonnay, 159 kronor, från Sydafrika gör.

Riktigt trevligt i en mycket generöst fruktig, ytterst publik, stil är bulgariska Leva Chardonnay Dimiat Reserve för endast 59 kronor. Fungerar till såväl smakrik fisk som till kyckling.
I den syrapigga örtiga skolan finns flera utmärkta val. Dancing Bull Sauvignon Blanc, 79 kronor, från Kalifornien är en, Zevenwacht Sauvignon Blanc, 85 kronor, från Sydafrika en annan. Detta i Sverige bästsäljande vinland håller sig också bra framme bland de röda nyheterna. Man Vintners Pinotage, 85 kronor, och L'Avenier Pinotage, 115 kronor, är två bra mycket grillvänliga val på nationaldruvan pinotage.

Uruguay har också fått till ett riktigt bra vin med Identity Tannat, 85 kronor, som bjuder på en härligt mörkbärig koncentration med inslag av lakrits, kaffe och fatvanilj.
Till kommande festligheter finns också ett par goda mousserande viner att fira med. Albet i Noya Petit Albet Brut, 79 kronor, är en riktigt delikat och ren spansk cava och med Anura Brut, 149 kronor, visar Sydafrika på ett imponerande sätt att landet även kan konkurrera med billigare champagne.