En bistro med fokus på öl, mat och umgänge. Det är inte någon revolutionerande idé som ligger bakom Bryggeriet Ångkvarn, men just det att det verkligen är ett bryggeri på riktigt – man ser till och med produktionen rakt framför sig (om man sitter vid bardisken) – är unikt. Följaktligen är atmosfären ett av ställets starka sidor. Lokalens omdaning efter Sju helvetes gluggar (och framförallt sedan trotjänaren Alexanders dagar) är ordentlig och nu är det rustik industriromantik som gäller plus en luftig känsla tack vare takhöjden och de stora härliga fönstren.

Man marknadsför sig som gastropub och menyn motiverar det epitetet vid en första anblick. Förrätterna är tre till antalet. Bäst är krabban, närmaste bestämt två små frasiga ”krabburgare” med milda men fina smaker. 129 kronor är dock lite saftigt. Samma sak med den gravade hjorten (139 kr) som serveras i väl tjocka skivor. Lingonen och havtornen till är trevliga, men palsternackspurén har en skarp parfymig ton. Pepparrotssillen (99 kr) serveras med dravknäcke, brännvinsost, dillslungad potatis och riven pepparrot. En rejäl portion som passar bäst som en minirätt till ett glas öl. Gott - men utan bett då själva pepparroten inte märks av.

Varmrättsmenyn är mer pubaktig med burgare, korvar, vildsvin, biffar och ett par fiskrätter. Rätten ”Tre korvar” (249 kr) visar sig vara kabanoss, chorizo och salsiccia. Till det bland annat gräddkokt surkål och två olika sorters senap. Särskilt chorizon är fin och smakrik. Ångkvarns egna, fint humliga, pilsner slinker ner bra till. Frågetecknen hopar sig dock direkt när det gäller vildsvinet. Menyn anger att det är lågtempererat och ”lång”bakat. Nåväl, köttet är tyvärr torrt trots dränkt i väldigt ketchupig bbq-sås. Tomaterna till, som ska vara friterade, är det inte utan råa med lite bränd yta. Och även en hel, grovt strimlad, chili ligger på tallriken. Oklart varför.

Artikelbild

| Uteserveringen är ett plus under soliga dagar.

Populärast är utan tvekan pizzorna. När krogpatrullen besökt stället har köket skeppat ut pizzor på löpande band. Vi provar en med gorgonzola, lufttorkad skinka och räkor (169 kr). Tyvärr har den nog fått vänta på övriga sällskapets rätter, för den har svalnat rejält, men smakerna är bra, botten fin och de fräscha räkorna har lagts till efter bakningen som sig bör.

Efterrätterna är inte det viktigaste på ett ställe som Bryggeriet Ångkvarn. Bäst är Dulce de leche (115 kr) som kommer med en mängd tillbehör (drav, hasselnöt, torkat äpple, pistage med mera) Gott, sött och knaprigt. Äppelchipsen är dock tyvärr brända. Pannacottan (ständigt denna pannacotta) bör undvikas: skinnig och utan smak. De ölmarinerade jordgubbarna till låter kul på papperet, men inte så goda i verkligheten.

Bryggeriet Ångkvarn bjuder på gemyt, utan tvekan. Och kommer man för att avnjuta en spännande öl och tar ett tilltugg eller en pizza så är det fint så. Men för att bli gastropub behövs det tas några kliv framåt.