– Torkade äppelringar med kanel, finns det ett godare snacks?, säger Josefin Eriksson Sundtoft och hakar på ett äpple av sorten Gyllenkrok Astrakan i en äppelsvarv.

Det yttersta höljet av äpplet skalas bort och innan vi hinner blinka är äpplet skivat och urkärnat.

Skivorna lägger hon på en plåt och pudrar kanel över. Sen in i ugnen där de får lufttorka på svag värme.

Artikelbild

| Josefin Eriksson Sundtoft med sorterna Transparent Blanche, Gyllenkroks Astrakan och SÄvstaholm.

Vi är hemma hos Bettina Broberg Brundin i Östansjö, Länna. Utanför trädgården växer vildäpplen alldeles som de vill. Men inne på gräsmattorna står äppelträd i en klass för sig. På ett träd växer 10 olika sorter, som Åkerö, Transparent Blanche och Filippa. Totalt har Bettina Broberg Brundin 21 olika äppelsorter i sin trädgård, alla är inympade på olika äppelträd på tomten.

– Jag tycker om att ha många olika sorter. Man får helt enkelt mersmak av att hålla på och kan nästan inte sluta, säger Bettina Broberg Brundin.

I trädgårdens växthus har hon plantor till 40 äppelträd av sorten Golden Noble. Det är en gammal sort som inte finns i handeln och det blir en extra kick att följa deras livstid, tycker hon.

Medan vi kikat runt i trädgården, vars entré består av en ståtlig päronportal med inympade päronsorter, har Josefin Eriksson satt på ugnen inne i köket. Det är dags att laga äppelkaka. Hon har tagit fram tre olika äppelsorter som passar till bakning och mos: Tranparent Blanche, Gyllenkrok Astrakan och Sävstaholm.

Artikelbild

| En äppelsvarv gör det lättare att göra torkade äppelringar.

– Andra sorter som mognar senare bör plockas innan frosten. Vissa sorter mognar under lagringen och kan förvaras svalt ända fram till april, säger Josefin Sundtoft Eriksson och sticker åt en äppelskiva till sin hund, Parson russelhanen Charlie som viftar på svansen när han tuggar i sig frukten.

Josefin är trädgårdsmästare och jobbar ihop med Bettina Broberg Brodin, trädbeskärare med eget företag. Båda är också aktiva i styrelsen för pomologiska sällskapet, ett kunskaps- och utbildningsdrivet sällskap som intresserar sig för alla svenska frukt- och bärsorter.

Artikelbild

| Äppelkaka i långpanna.

– Och ja, vi kallar oss äppelnördar. Det blir ett intresse, man lär sig mer och då vill man bara ha mer, säger Bettina Broberg Brundin, vars kök är fyllt med motiv av äpplen i form av gardiner, ljus, dukar, underlägg, böcker, grillvantar, servetter och mycket mer.

Följaktligen tycker hon att äppelsäsongen är den bästa tiden på året och turligt nog ser skörden ut att bli riklig i höst. För den som har äppelträd i egen trädgård räcker frukten till bak, mat och torkade äppelringar. Att göra äppelmust och frysa in i tetraförpackningar är ett annat.

Artikelbild

| Äppeltosca.

– När man mustar behöver man inte ha de finast exemplaren. Det funkar även med fallfrukt och det bästa resultatet blir om man blandar olika sorter, säger Bettina Broberg Brodin.

Med mer än 1 000 sorter i världen och över 250 i Sverige är äpplet en matskatt utan dess like. I Sverige har man valt ut så kallade mandatsorter. Det är sådana som bevaras för framtiden i genbanker. Och fortfarande föds nya sorter. En ny sort skapas när en äppelkärna faller ner i jorden och börjar växa. Och har man turen, kommer det nya trädet att bära frukt.

Artikelbild

| Äppelgryta.

Recept

Torkade äppelringar
äpplen
kanel

Artikelbild

| Äppelfrallor.

1. Sätt ugnen på 75 grader varmluft.

2. Kärna ur äpplena och skiva dem tunt, extra smidigt går det med en äppelsvarvare.

Artikelbild

| Äppelchutney.

3. Lägg skivorna på plåtar med bakplåtspapper och pudra över kanel.

4. Torka i ugnen i 5-6 timmar. Vänd gärna på skivorna efter halva tiden.

5. Sätt en träslev eller liknande i ugnsluckan så den hålls lite öppen.

6. Torkade äppelringar är ett perfekt snacks och smaskig topping på frukostfilen!

Äppelfrallor
24 stora eller 30 små

50 g jäst
7 dl vatten
2 -3 äpplen
5 dl havregryn
1 msk salt
5 dl dinkelsikt
10 – 12 dl vetemjöl
smält smör

1. Sätt på ugnen på 225 grader.

2. Skölj och riv äpplena grovt.

3. Rör ut jästen med ljummet vatten (37 grader) i en bunke eller köksmaskin.

4. Blanda ner äpplen, havregryn, salt, dinkelsikt och vetemjöl.

5. Arbeta degen tills den blivit smidig, ca 10 minuter för hand eller ca 5 minuter i maskin.

6. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.

7. När degen jäst knådas den lätt på mjölat bakbord och delas i 24 – 30 bitar, beroende på vilken storlek man vill ha på frallorna.

8. Rulla bitarna till runda frallor och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

9. Smält lite smör och pensla bullarna lätt när de är färdigjästa. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt frallorna svalna på galler under bakduk.

Äppeltosca

Pajbotten:
100 g smör
0,5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
2 krm bakpulver

Fyllning:
4-5 äpplen

Toscasmet
75 g smör
1 dl strösocker
1 krm vaniljpulver
1,5 msk vetemjöl
1,5 msk mjölk
1 dl blandade nötter exempelvis mandel, cashew och valnötter
1 dl solroskärnor eller pumpakärnor

Tillbehör:
Vaniljglass eller vaniljsås

1. Sätt ugnen på 200 grader.

Pajbotten

1. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna lite.

2. Rör ner socker och mjöl blandat med bakpulver.

3. Rör snabbt ihop till en deg och platta ut den i en pajform (ca 26 cm i diameter). Tryck upp den lite på kanterna.

Fyllning

1. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor.

2. Fyll pajskalet ordentligt med äpplen.

Toscasmet

1. Hacka nötterna i valfri grovlek.

2. Smält smöret i en kastrull.

3. Blanda i socker, vaniljpulver, mjöl och mjölk. Låt det koka upp under omrörning tills det tjocknar. 4. Blanda sedan i nötter och kärnor.

5. Häll smeten över äpplena i pajskalet och grädda formen i nedre delen av ugnen tills äpplena är mjuka och toscasmeten blivit gyllene och knäckig, ca 20-25 minuter.

6. Serveras gärna med vaniljglass eller vaniljsås.

Äppelchutney
ca 1 liter

1 kg syrliga äpplen
2 st gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 röd chili
3 msk riven färsk ingefära
1 dl äppelcidervinäger
0,5 dl honung
3 dl råsocker
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

1. Skala, kärna ur och grovhacka äpplena.

2. Finhacka den gula löken. Skär chilin i små bitar.

3. Blanda alla ingredienser i en kastrull och pressa i vitlöken.

4. Låt det koka upp och låt sjuda utan lock i ca 1 timme. Rör om i kastrullen då och då.

5.När chutneyn kokat ihop hälls den upp i heta rengjorda glasburkar som sedan förvaras svalt och mörkt.

6. Äppelchutney är ett perfekt tillbehör till kyckling, fläck och grillat kött.

Äppelgryta
4 port

4 skivor alt. 800-1000g hel benfri fläskkarré
1 msk smör
1 msk olivolja
3 msk tomatpuré
2 klyftade mindre gula lökar
4 skivade vitlöksklyftor
1 tärnad stor morot
130 g tärnad rotselleri
2 tärnade fasta äpplen
3 dl äppelmust
1 grönsaksbuljongtärning
chilipulver, salt och peppar

Tillbehör:

ca 1 kg potatis
30 g smör
salt

Gryta:

1. Tärna köttet och bryn det i omgångar i både smör och olivolja. Salta och peppra.

2. Lägg allt kött i en gryta tillsammans med tomatpuré, lök, vitlök, morot, rotselleri och äpple.

3. Bryn ytterligare ca 2 minuter under omrörning.

4. Tillsätt äppelmust och grönsaksbuljong.

5. Koka under lock ca 35 minuter eller tills köttet känns lagom mört.

6. Smaka av med chilipulver, salt och peppar.

Potatis

1. Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten.

2. Krossa den med en potatiskross eller elvisp.

3. Rör ner smör och smaksätt med salt.

4. Servera den krossade potatisen med grytan och njut av höstens äppelskörd!

Tips:
Grytan går även att tillaga i ugnen på 175 grader i en ugnssäker gryta med lock.
Tillagningstiden ökar då med ca 30 minuter.

Äppelkaka

4 ägg
4 dl socker
125 g smör
2 dl mjölk
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
5-6 äpplen
kanel och pärlsocker
smör och ströbröd till formen

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Smörj och bröa en långpanna 20x30 cm.

3. Skala och skiva äpplena.

4. Vispa ihop socker och ägg.

5. Smält smöret och häll på mjölken, låt det koka upp och häll det över äggblandningen under fortsatt vispning.

6. Blanda vetemjöl med bakpulver och blanda ner det i smeten.

7. Häll smeten i långpannan och fördela äppelskivorna i hela formen. Strö över kanel och pärlsocker.

8. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

Äppelglögg

2 liter osötad äppelmust
2 bitar pomeranskal (eller 2 msk malet)
1 bit torkad ingefära (ca 1,5 cm)
2 kanelstänger
5 kryddnejlikor
1 msk hel kardemumma (lite krossad)
2 dl russin
(atamon/vodka)
ca 3 dl socker

1. Koka upp allt och låt sjuda i en timme, sen låter man den stå och dra i ca 2 timmar.

2. Sila bort alla kryddor och russin.

3. Koka upp igen och tillsätt atamon eller vodka för de som vill ha starkare.

4. Häll upp på varma flaskor.

5. Blir bättre ju längre den förvaras. Kan spädas med vatten om man tycker den är stark i smaken.