4 port
Tid: 50 min

600 g torskfilé
2 kg blandade rötter, t.ex. morötter, palsternacka, persiljerot
3 msk honung
4 ägg
2 msk smör
2 msk mjölk
3 dl mjölk
1 dl grädde
1 fiskbuljongtärning
2 äpplen
1 kruka krasse
1 salladslök
½ msk citronsaft
2 msk olivolja

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär rötterna i lika stora bitar. Salta och peppra. Blanda samman med honung och olivolja/smör. Låt steka i ugn tills rötterna fått färg och är mjuka.
2. Koka äggen i 9 min. Spola kallt.
3. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och låt fräsa en kort stund. Tillsätt mjölken, lite i taget under konstant omrörning med visp. Blanda ner resterande mjölk, grädde och buljongtärning. Låt puttra på medelvärme ca 10 min.
4. Salta och peppra fisken. Toppa med smör och lägg i en smord ugnsfast form. Sänk värmen i ugnen till 150 grader, ställ in fisken och låt baka ca 20 min.
5. Skär äpplena och salladslöken i tunna skivor. Hacka krassen. Blanda med citronsaft och olivolja. Smaka av med salt och peppar.
6. Hacka äggen. Rör ner i såsen, smaka av med salt och peppar.

Recept & Foto: Sandra Gunnarsson