Mitt i onsdagens kraftiga snöfall träffar vi ägaren och bagaren Tony Anderson som driver Konditori Trianon i Svartbäcken. Han kommer ut från bageridelen och hans kläder är lite mjöl- och florsockerpudrade – sista semlan för dagen är spritsad och klar.

– Det är alltid kul att vinna, och att folk uppskattar det man gör, säger han och slår sig ner vid cafébordet.

I kyldisken bakom oss vilar förföriskt Trianons nio semlesorter, däribland blåbärssemla, tryffelsemla, vaniljsemla och Baileysemla.

– Just Baileysemlan var en fix ide hos farsan. Så synd att han inte fick uppleva det här! Han hade blivit så glad över att vinna, säger Tony Andersen, vars pappa Nils Ove Andersen grundade Trianon (döpt efter ett franskt jaktslott) på 1970-talet på Heidenstamstorg. Själv var han 16 år när han började som bagare där.

Det är inte första gången Trianon vinner UNT:s semmeltest. För fem år sedan utsågs konditoriets semlor både av UNT och Uppsala-Tidningen till stans bästa. Så Tony Andersen vet precis vad som väntar:

– Nu kommer det att braka loss igen, och det smäller direkt. Folk tänker: "Är den verkligen så god som dom skriver", och så kommer dom hit för att testa själva, säger Tony Andersen och berättar om de slingrande köerna i och utanför konditoriet – resultatet av segern i semmeltestet för fem år sedan.

– Jag fick köra principen två in, två ut, som på krogen, skrattar han.

Så nu har Tony Andersen laddat med att beställa 100 kg mandelmassa och 300 liter vispgrädde; självklart använder han äkta grädde. Mandelmassan har gjorts spritsbar – hur är lite hemligt – och är förstärkt med mandelsplit.

– Vi spritsar mandelmassa över hela bullen. Annars blir det ju ofta bara en klutt i mitten. Här kör vi över hela.

Någon promenadseger är det inte frågan om, utan det är snarare resultatet av idogt labbande i bageriet som lett honom till ett vinnande koncept. Med en rysning minns han en tid då hans mandelmassa smakade Brio (fyrkantigt, segt pastellfärgat godis).

– Det var alldeles för mycket söthet i mandelmassan.

Och hur många semlor har du själv ätit i år?

– Inte en endaste, jag lovar! Däremot har jag provsmakat grädden till Baileysemlan för att den ska få rätt spritsmak.

Han berättar att hans mamma Maud Andersson(70+) anmält sig till telefontjänst för att skriva ut beställningar inför den kommande rusningen, och själv ska han nu ringa in extrapersonal.

– Vi kommer att stå kvar här och spritsa semlor tills sista kunden lämnar, lovar han.

anna.bill@unt.se