Innan jag blev matjournalist och matstylist var jag duktig på att ställa till med middagar och kalas. Jag planerade i dagar, läste amerikanska mat- och inredningsmagasin och Martha Stewart var min musa. Jag pyntade, handlade och lagade och var den perfekta värdinnan.

Glömmer inte ett glöggkalas för mina grannar i vindsvåningen i Luthagen. Jag hade pyntat ett bord med allehanda julpynt, glögg och massor med glöggtillbehör på höga, stiliga våningsfat. Granndottern Emelina kom med ett fantatstiskt pepparkakshus och vi hade hur kul som helst. Det var då det. Med tre fiktiva glöggkalas för olika magasin redan avverkade i år räcker inte min passion till när det gäller att bjuda in till ett riktigt kalas. Sorry, vänner.

Men jag hoppas att jag kan inspirera till andra till något nytt till er glögg i år. Jag gillar ju kombon sött och salt, det är precis vad glögg behöver. Och förresten så är glögg hiskeligt sött så mitt råd är att ha en god vintoddy, en kanna chai-te eller en varm äppeldryck på lut.

Artikelbild

Uppsala Stadsteater 2013. *Fotograf: Patrik Lundin* - Do not publish without permission -

Ska ni bara bjuda på ett av mina tillbehör så är druvpizzan ett säkert kort. Här bestämmer du själv om du vill dela den i små munsbitar eller låta var och en få en större bit att äta med nypan. Jag lovar att du får göra dubbel sats. Rackarns, vad god den är.

Att få in julsmaker som nötter, mustiga kryddor, pepparkakor, äpplen och torkad frukt i tillbehören är inte dumt. Dadlarna är ett bra exempel på det. Färska dadlar finns i små askar i fruktdisken och om ni inte upptäckt dem än är det dags. Jag har fyllt dem med en krämig blandning av ädelost- och brie, så kallad ”bluebrie”.

Det finns många sätt att fylla dadlar. Ett sätt är att lägga in en skållad mandel, linda bacon runt och steka som man gör i Spanien. Ett annat är att lägga i smaksatt mandelmassa. Smaksätt mandelmassan med citruskal, cognac eller kanske glögg?

Frukt- och nötbollarna gör jag ibland som energibollar till mina barn. Det är som godis. Men idag har jag lagt till glöggkryddor för en mer julig smak.

Artikelbild

Uppsala Stadsteater 2013. *Fotograf: Patrik Lundin* - Do not publish without permission -

Rostad pepparkaka är en favorit i repris. Det är så gott med en bit krämig salt ost på. Jag kokade ihop en enkel äppelchutney till den.

Ett annat alternativ är fruktkaka. Jag gör alltid en stor saftig fruktkaka till jul. Den håller i evigheter. Men när den väl börjar bli lite torr skär jag den i tunna skivor och rostar i brödrosten och lägger en skiva ost med sting på. Fantastiskt gott. Både fruktkaka och mjuk pepparkaka vinner på att vara lite på upphällningen när man rostar den så baka den inte samma dag. Eller gör som jag om du har brådis, köp en färdig och rosta.

Artikelbild

Trevlig glögg på er!


Artikelbild

Liselottes recept

Artikelbild

Dadlar med ädelost och pistagemandel
Dadlar är som en knäckig kola. Söta och sega passar de fint med en krämig Bluebrie eller duetto toppad med knapriga och vackra pistagemandlar. 20 stycken.

20 färska dadlar
140 g Bluebrie*- eller Duetto-ost*
2 msk pistagemandel
flytande honung

Skär ett snitt längs med varje dadel med en liten kniv och pilla ur kärnan. Lägg en tesked ost i varje dadel. Finhacka mandeln och doppa den fyllda dadelns ostfyllning i. Ringla över honung vid servering.
* Bluebrie är blandning av ädelost och brie och duetto är en blandning av gorgonzola och mascarpone-

Artikelbild

Druvpizza med ädelost och grönkål
Matigt tilltugg som klipps i större portionssnibbar eller i munsbitar.

2 pizzor, cirka 12 portionsbitar alt 32 munsbitar
25 g jäst (1/2 paket)
2 ½ dl vatten, 37 grader
1 tsk havssalt
1 msk olivolja
6-7 dl vetemjöl special
200 g ädelost
4 kvistar grönkål
½ paket röda druvor
olivolja
crema di balsamico

1. Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Lägg i havssalt och olivolja och rör eller kör i maskin tills jästen löser sig.
2. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta degen för hand i cirka 15-20 minuter eller i maskin 10 minuter tills degen är blank och släpper bunkens kanter.
3. Jäs under bakduk i cirka 30 minuter till dubbel storlek.
4. Sätt ugnen på 225 grader. Knåda degen lätt och dela den i två delar.
5. Kavla ut en del i taget till en tunn platta och lägg på bakpappersklädd plåt. Smula över ädelosten.
6. Riv bort bladen från grönkålens mittsträng och strimla bladen fint.
7. Halvera druvorna och kärna ur dem om det behövs. Fördela grönkål och druvor på pizzabottnarna. Ringla över lite olivolja och grädda cirka 15-20 minuter.
8. Ringla på lite crema di balsamico när du tagit ur pizzan ur ugnen. Klipp den i bitar.

Pepparkakssnittar med brie och enkel äppelchutney
Satsa på en väl mogen brie, den gör sig utmärkt på en bit rostad pepparkaka. Chutneyn gör du snabbt. Om du bakar pepparkaka själv gör den gärna ett par dagar i förväg så den inte är för färsk. 20 bitar.

200 g mogen brieost
1 mjuk pepparkaka, hembakad eller köpt, se recept

Mjuk pepparkaka
150 g smör
3 ägg
3 dl råsocker
2 dl filmjölk
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk kryddnejlikor, hela men mortlade fint
2 msk malen kanel
1 msk malen ingefära
Äppelchutney
2 stora svenska äpplen
1/2 gul lök
1 chilifrukt
½ tsk malen kanel
½ tsk senapfrön
½ dl äppelcidervinäger
1 1/2 dl mörk muscovadosocker
½ dl russin

Mjuk pepparkaka: Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en krans- eller avlång form. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och råsocker pösigt med elvisp. Blanda i det avsvalnade smöret under vispning tillsammans med filen. Blanda mjöl och bakpulver med kryddorna och rör i det i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 50-60 minuter. Låt kakan svalna.

Äpplechutney: Skölj och skär äpplena i tunna klyftor. Skala och hacka löken. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Lägg det i en kastrull tillsammans med resten av ingredienserna och låt det sjuda utan lock i cirka 10 minuter tills det kokar ihop. Låt svalna.

Pepparkakssnittar: Sätt ugnen på 250 grader, grill. Skär 20 tunna bitar av kakan. Rosta dem högst upp i ugnen ett par minuter. Dela osten i 20 tunna bitar som passar pepparkaksskivorna och lägg det på pepparkakssnittarna. Toppa med lite av chutneyn. Servera genast.

Frukt- och nötbollar med glöggkryddor
Goda och inte allt för onyttiga godisar till glöggen.
ca 22 stycken

100 g färska dadlar
200 g torkade mjuka aprikoser
1-2 msk flytande honung
1 ½ dl riven kokos
1 dl valnötter
1 tsk malda glöggkryddor
1 krm salt

Till dekoration:
1 dl riven kokos

Kärna ur dadlarna. Strimla dadlarna och aprikoserna. Lägg det i en matberedare med honungen och kör tills det blir kladdigt och bitarna håller ihop som en massa. Lägg i resten av ingredienserna och kör tills det blir finfördelat. Rulla valnötsstora bollar med rena händer. Vänd dem i kokos.