Flera av de stora händelser som har präglat 2018 har kunnat skönjas långt i förväg. Vi visste att Audi, Jaguar och Mercedes-Benz skulle lansera elbilar med hög svansföring. Jaguar I-pace rullade ut på vägarna redan i somras, Audi E-tron når sina första köpare runt nyår och Mercedes EQC kommer till Sverige i vår.

Att dessa bilar röner stort intresse råder det inga tvivel om, lika lite som att de är viktiga markörer från respektive tillverkare. Men kommer någon av dem – eller de tre tillsammans – att rucka Teslas position i segmentet för exklusiva elbilar med lång räckvidd? Kort sagt: Har Tesla ett så stort försprång vad gäller teknik och image att de europeiska prestigebilarna ändå är akterseglade?

Man kan invända att I-pace, E-tron och EQC är så dyra att endast ett fåtal bilköpare har råd med dem. Men detta är bara första omgången elbilar med räckvidd i Teslaklass. Det intressanta är vad dessa bilar banar väg för. Dessutom har Kia och Hyundai presenterat elbilar med räckvidd i samma härad till åtminstone lägre – om än inte låga – priser.

Artikelbild

| Eric Lund, motorskribent.

Det nya svenska skattesystemet, bonus-malus, kände vi också till innan det trädde i kraft den 1 juli. Som väntat registrerades en stor mängd bilar före halvårsskiftet för att undvika den högre skatt som drabbar fordon med höga koldioxidutsläpp.

Så långt var det förutsägbart. Men registrering är inte detsamma som antal sålda bilar. Mycket tyder på att bilhandlarna har fått dras med stora lager under hösten. Försäljningen av bonusbilar, alltså primärt elbilar och laddhybrider, har inte heller ökat markant jämfört med vårmånaderna. Det kan tyda på ett trendbrott i den framgångsrika bilförsäljningen som ligger bortom bonus-malussystemets påverkan.

Att delar av bilindustrin darrar inför olika hot är uppenbart. I slutet av november varslade amerikanska General Motors drygt 14 000 anställda och aviserade nedläggning av fem bilfabriker i USA och Kanada. Det var möjligen en konsekvens som analytiker och bilindustrins ekonomer hade kunnat förutspå som resultat av omställningen i bilvärlden. Ändå är det ett dramatiskt besked och sista ordet lär inte vara sagt – såväl amerikanska bilarbetarfacket som president Donald Trump har protesterat.

Frågan är vad dessa protester kan leda till. Att GM sent omsider försöker anpassa kostymen och modellpaletten – färre sedanbilar, fokus på suvar och pickuper samt elbilar och självkörningsteknik – till en förändrad verklighet borde kanske snarare uppmuntras.

Artikelbild

| När Tesla hade kört ifrån hela den traditionella bilindustrin blev det en kapplöpning mellan ett antal europeiska prestigemärken. Först ut på banan kom Jaguar med I-pace, i likhet med Audi E-tron en bil konstruerad för enbart eldrift.

Även i Tyskland är det omprövningens tidevarv. Volkswagenkoncernen säljer visserligen bilar som aldrig förr. Men samtidigt som dotterbolaget och prestigemärket Audi med pompa och ståt visade elbilen E-tron i San Francisco satt vd:n Rupert Stadler häktad i Tyskland. Åklagarna som utreder ”dieselgate” ansåg att han skulle kunna försvåra utredningen och undanhålla bevis.

Även Carlos Ghosn, styrelseordförande i alliansen för Renault-Nissan-Mitsubishi, fick se en häktningscell från insidan. Han anklagas för att ha rapporterat för låga inkomster samt för att ha låtit bolagen han ansvarat för ha fått stå för bland annat privata husrenoveringar. (TT)