Annonssamarbete med Sandvik Coromant

Den tekniska gymnasieskolan med de stora möjligheterna

För Linnea och Albin var det framför allt kombinationen av yrkes- och studieförberedande utbildning som gjorde att Wilhelm Haglunds gymnasium lockade. ”Att både kunna börja jobba direkt efter examen och samtidigt vara behörig till många olika högskoleprogram passade mig perfekt”, berättar Albin.

Både Linnea Lundegård och Albin Rooth valde Wilhelm Haglunds gymnasium på grund av att skolan är både yrkes- och studieförberedande.

Både Linnea Lundegård och Albin Rooth valde Wilhelm Haglunds gymnasium på grund av att skolan är både yrkes- och studieförberedande.

Foto: Kristina Samba

Native2021-04-12 09:18
Detta är ett annonssamarbete.

När Albin Rooth och Linnea Lundegård träffas i verkstaden på Wilhelm Haglunds gymnasium (WHG) har det snart gått ett år sedan Linnea tog studenten. Den här eftermiddagen har hon just gått av sitt skift på Sandvik Coromant i Gimo, där hon nyligen fick en fast anställning som CNC-operatör vid en fräs som tillverkar svarvverktyg. Tillsammans med Albin, som går andra året på WHG, vandrar Linnea runt bland de stora fräsarna och svarvarna. Det är just i den rymliga verkstaden med sina ljusa väggar och blänkande golv som Linnea lärt sig det som hon har haft absolut mest nytta av sedan hon började jobba. 
   – Att jag är van vid maskinerna och kan styrsystemen har gjort att jag kunnat gå direkt in på ett jobb med självförtroende. Det märks också att kunskaperna vi får på WHG i mätnings- och ritningsteknik är eftertraktade bland arbetsgivare. Och så förstås att man kan jobba självständigt och inte känns så ”grön”, säger hon.

På Wilhelm Haglunds gymnasium kan eleverna välja mellan två varianter av det industritekniska programmet med inriktning produkt- och maskinteknik: yrkesförberedande där man blir CNC-operatör med möjlighet till högskolebehörighet, samt yrkes- och högskoleförberedande som ger yrkesutbildning plus särskild behörighet till tekniska högskoleutbildningar. Linnea valde yrkesförberedande, medan Albin läser studieförberedande. 
   – Det var faktiskt ett av huvudkraven från min sida när jag skulle välja gymnasium. Jag ville inte behöva välja mellan att få ett yrke och att bli behörig till högskolan. Jag ville ha båda delarna och det får jag här på WHG, berättar Albin.

WHG är en liten friskola som ligger i Gimo, fem mil nordöst om Uppsala. Eleverna beskriver ofta skolan som mysig och hemtrevlig där alla känner alla. Automaterna med kaffe, te och choklad och korgarna med färsk frukt bidrar förstås till trivseln, men det som både Albin och Linnea lyfter fram är lärarnas stora engagemang. 
   – Det känns verkligen att man satsar på eleverna, förklarar Linnea. 
Albin fyller i: 
   – Lärarna är väldigt intresserade av att vi elever ska klara oss bra, så det är bara att säga till så får man så mycket hjälp som man vill. Det spelar ingen roll om det gäller att slippa få F eller vilja satsa på höga betyg, lärarna ställer upp. 

undefined
"Det märks att kunskaperna vi får på WHG i mätnings- och ritningsteknik är eftertraktade bland arbetsgivare." - Linnea Lundegård, tidigare elev på WHG

Skolan startades av Sandvik Coromant med Östhammars kommun som delägare och har genom Teknikcollege Uppland ett nära samarbete med andra teknikföretag i regionen, där WHG-eleverna både gör APL (Arbetsplatsförlagt lärande) och ofta börjar jobba efter skolan. Den nära kontakten med själva yrket och näringslivet är en fördel som Linnea och Albin framhåller. Albin skiner upp när han pratar om sina erfarenheter av praktikperioderna. 
   – Det har varit jättekul! Jag har hamnat på väldigt bra avdelningar där jag har lärt mig massor. Kollegorna är både trevliga och hjälpsamma, jag kände verkligen att jag var en i gänget.

I trean finns möjlighet till utlandspraktik på någon av Sandvik Coromants fabriker i utlandet. Vissa åker till USA eller Japan, andra till Indien, Kina eller Frankrike. För Linneas del blev det Renningen i Tyskland. 
   – Det var spännande och intressant på många sätt, berättar hon. Mycket var likt hur det är här, men i Tyskland var det inte lika automatiserat som i Sverige och vår kultur med fikaraster hade man inte där. Så här i efterhand tycker jag att utlandspraktiken gjorde mig mer världsvan och säker på mig själv. 

Om drygt ett år är det Albins tur att ta studenten. Än har han inte bestämt sig för vad han vill göra, men tycker att blandningen av praktiska och teoretiska kunskaper gjort honom väl förberedd för vad det än blir. 
– Jag vill plugga vidare, men inte direkt. Jag har ett stort intresse för teknik, så någon slags ingenjör vill jag bli till slut. Nu har det varit väldigt mycket skola, så ett jobb direkt efter examen vore fint.
   Kanske blir Albin arbetskamrat med Linnea, som verkligen är entusiastisk över att jobba med teknik inom industrin. 
– Jag tycker att det är så häftigt med all automation som utvecklas just nu, säger Linnea och skrattar. Det är coolt att jag kan ladda min maskin på eftermiddagen och att den sedan går 17 timmar. Här på Sandvik Coromant har jag också stora möjligheter att utvecklas vidare. Vem vet, jag kanske pluggar vidare en dag, jag har ju behörigheten.

WHG har öppet för visning av skolan den 27/4 och 4/5. Läs mer på whgy.se.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på UNT.