Trygghet kan upplevas på många sätt och en trygg boendemiljö skapas både fysiskt och socialt. Det handlar också om kunskap där vetskapen om hur man ska gå tillväga om man känner oro är viktigt.
– Tryggheten är en viktig utgångspunkt som finns med i alla delar av verksamheten. Vi ställer höga krav på oss själva när det kommer till våra boendes välmående och säkerhet, säger Erika Forslöv.
Ett mål är att främja grannsamverkan genom att ordna aktiviteter som stärker gemenskap. Exempelvis genom områdesdagar och initiativ som Våga Värna, där man uppmuntrar grannar att larma vid oro eller misstanke om våld i hemmet.
– Vi vill ge de bästa förutsättningarna för att man ska vilja och våga anmäla om man känner att något inte står rätt till, förklarar Erika.
Tillgängligheten är också högt upp på prioriteringslistan och boende kan när som helst kontakta både fastighets- och trygghetsjour. Här samarbetar Östhammarshem med Skadeservice, en viktig partner som snabbt är på plats om något skulle hända.
– Vårt samarbete fungerar väldigt bra, vi har daglig kontakt och håller en tät dialog. Är det någonting så är vi där och fångar upp problemet tillsammans, förklarar Hannes Scott, jour- och beredskapschef på Skadeservice. Han fortsätter:
– Det gäller egentligen oavsett vad det handlar om. Vi hanterar allt från mindre stopp i avlopp till att en granne hör av sig för att någon stör eller förstör. Kan inte vi hjälpa till direkt på plats så kontaktar vi polisen, vi är många som samarbetar för att stärka tryggheten.
För att värna om tryggheten satsar Östhammarshem också på nya projekt. Nu senast har de installerat sensorer i trapphusen med flera användningsområden. De varnar för exempelvis brandrök och höga ljud men har också värmesensorer som kan känna av hur många som rör sig i byggnaden.
– För både oss och våra boende är det tryggt att känna till hur många som rör sig i trapphusen. Sensorerna fungerar väldigt smidigt, de har ingen kamera och man kan inte avläsa vem som varit där, bara hur aktiviteten ser ut. Om sensorn känner av något så kan vi agera snabbare, förklarar Erika.
Framöver tittar Östhammarshem också på ett initiativ som kallas Trygga Trappan, ett samarbete som fungerar mellan fastighetsägare och polisen och bland annat används av många hyresvärdar i bland annat Stockholm.
– Vi blir inspirerade av andra fastighetsägare som precis som oss letar efter nya sätt att skapa trygghet. Trygga Trappan innebär kortfattat att polisen ges möjlighet att agera snabbare med hjälp av en fullmakt som gör att obehöriga kan få böter direkt på plats, säger Erika.
Inför jul har de också arbetat med ökad belysning, bland annat har det monterats små granar och tomtar på tak och gångvägar. Det har resulterat i både ökad trygghet och trevlig julstämning.
– Vi kombinerar många delar av trygghetsarbetet, stora som små, och alla fyller en funktion, säger Erika avslutningsvis.