Annonssamarbete med Almi

Få koll och ta kontroll över din ekonomi – expertens 5 råd

Den som startar och driver företag måste också ha koll på ekonomin. Almi möter ofta företagare som tycker att det är en tråkig och tungrodd del av entreprenörskapet. Men enkla tips och tricks kan till och med göra siffror och marginaler roliga.

 Yasmine och Ellinor vill få bättre koll på företagsekonomi.

Yasmine och Ellinor vill få bättre koll på företagsekonomi.

Foto: Content Studio, NTM Media

Native2024-07-03 09:59
Detta är ett annonssamarbete.

Hos Almi i Uppsala sitter förväntansfulla entreprenörer som vill lära sig mer om att styra ekonomin i sitt företag. På kursen ”Koll och kontroll” stärker de sina kunskaper för att öka lönsamheten genom en inspirerande och motiverande workshop. 

När experterna Jennie Ekegren och Carolin Hellström drar i gång får de snabbt bekräftat vad de anat att gruppen kommer att säga.

- Jobbigt, tråkigt och tidskrävande, stämmer deltagarna nästan in i kör när de får frågan om vad de känner inför ekonomi.

undefined
Ekonomi blir kul när man kan det - menar Jennie Ekegren och hennes kollega Carolin Hellström.

”Hoppas på mer självförtroende”

Idag ska deltagarna få koll på historiken och förstå resultat- och balansräkning, kassaflöde och hur de hänger ihop för att kunna ta kontroll och agera i tid. Med en blandning av teori och praktik börjar de arbeta med intäkter, kostnader, tillgångar och skulder.

- Dagen ger mig förhoppningsvis mer självförtroende och mer koll på bolagets ekonomi, säger Yasmine, som hittade hit via tidigare kontakt med Almi. 

För Ellinor är entreprenörskapet nytt och för henne blir kursen som en språngbräda framåt.

- Jag har lite koll idag och det här är en bra möjlighet att bli ännu bättre på ekonomin. Det här känns som en bra plattform och kunskapsbank, säger hon.

undefined
På workshopen får deltagarna jobba med case.

Experternas 5 tips för ekonomisk kontroll

  • Skapa rutiner för att regelbundet hantera fakturor, betalningar och andra ekonomiska händelser så att du har korrekt information i dina rapporter
  • Hitta relevanta nyckeltal. Välj nyckeltal som är enkla att ta fram och speglar din verksamhet.
  • Sätt mätbara mål för din verksamhet och koppla dessa till företagets ekonomi för att kunna utvärdera. Revidera målen om det inte går enligt plan.
  • Följ upp ditt resultat med jämna mellanrum för att snabbt kunna agera om det inte går som du har tänkt dig. Jämför siffror över tid för att identifiera trender och förändringar.
  • Investera i ett smart bokföringssystem för att enkelt hantera din ekonomi och ta hjälp med det du tycker är svårt.
Om Koll och kontroll

Koll & Kontroll hålls under två separat halvdagar för alla egenföretagare som vill lära sig mer om ekonomi. Mellan träffarna erbjuds du individuell affärsrådgivning tillsammans med en Almi-rådgivare. Då får du möjlighet att titta på vad som driver just ditt företags lönsamhet och tillväxt samt utveckla företagets ekonomiska plan. 

Tillfälle ett fokuserar på resultat- och balansräkning och hur de hänger samman. Vid det andra tillfället handlar det om budget och att använda ekonomi som styrmedel. Lika viktig är delen om att ta rätt betalt och att ha koll på sina kunder och leverantörer. 

Vill du också lära dig om ekonomi? Det finns tillfällen under hela året i Uppsala men även runt om i hela länet. Du hittar alla våra grupper i vårt kalendarium >>> https://www.almi.se/regioner/uppsala/

Vi håller även andra workshop inom temat. Då handlar det om budget och att använda ekonomi som styrmedel. Lika viktig är delen om att ta rätt betalt och att ha koll på sina kunder och leverantörer. Har du frågor kring ekonomi skicka ett mail till fraga.uppsala@almi.se eller boka ett digitalt möte direkt här >>> https://outlook.office365.com/book/AlmiUppsala1@almionline.onmicrosoft.com/

Insatsen är en del av Framgångslyftet som är ett affärsutvecklingsprojekt i Östra Mellansverige med fokus på att förbättra de små och medelstora företagens hållbara tillväxt och konkurrenskraft. I projektet ska fler företag dra nytta av regionens prioriterade områden för smart specialisering samt utveckla förmåga till omställning, förnyelse och förändringsledning. Detta i effektiv samverkan med och utveckling av omgivande stödsystem. Projektet finansieras av Almi, Region Uppsala och Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på UNT.