I Östra Fyrislund, på Arkgatan 1, hittar du Mirva. Alla som har besökt det ljusa och luftiga kontoret slås sannolikt av arkitekturen – de stora fönstren, väggarna och taket i limträ, och den gröna laven som både ger karaktär och bidrar till en bra luftfuktighet. Mirva flyttade in i lokalerna i augusti 2023, och inför flytten lades ett stort fokus på detaljer som skulle bidra till en bra arbetsmiljö.
– Miljön vi jobbar i påverkar allt – från hur vi trivs till hur vi presterar. Eftersom arbetsplatsen är en plats där vi tillbringar mycket tid ville vi skapa en miljö där människor mår bra och får energi att utvecklas. Samtidigt var det viktigt för oss att inreda på ett så hållbart sätt som möjligt. Vi har därför behållit många av våra tidigare möbler och framför allt valt återbruk där det har gått, säger Fredrik Nilsson.
Även ljudmiljön är noggrant genomtänkt – trots att det är ett 30-tal personer som jobbar här är det tyst och fokuserat tack vare smarta ljudabsorbenter och akustiska lösningar. Dessutom finns det gott om rum att välja på, om man ska prata i telefon eller ha ett möte.
– Jag hoppas och tror att våra medarbetare är stolta och glada över att jobba här. Drömmen är väl att de i privata sammanhang säger ungefär ”du måste kolla in min arbetsplats!”, säger Fredrik.
Att kunna träna på jobbet gör mycket, inte bara för hälsan utan också för sammanhållningen.
Sandra Lövqvist
webbutvecklare, Mirva
Motion och välmående är centralt inom Mirva. Två gånger i veckan finns det möjlighet att delta i träningspass som hålls av en personlig tränare. Majoriteten av de anställda brukar vara med på något av passen, och utöver att man blir starkare så stärks även sammanhållningen. För den som föredrar andra träningsformer finns stående padeltider att nyttja.
– Att kunna träna på jobbet gör mycket, inte bara för hälsan utan också för sammanhållningen. Att få umgås i en annan form och svettas tillsammans är väldigt givande tror jag. Det är inte alltid så lätt att hitta tid för träning i vardagspusslet, men här blir det av. Det händer till och med att någon chef kommer och frågar om man inte ska haka på, när man egentligen hade tänkt att skippa träningen och jobba i stället. Det visar verkligen att personalens välmående är en viktig fråga här, säger Sandra Lövqvist, webbutvecklare på Mirva.
Satsningen på arbetsmiljö och internkultur är en del av något större. För Mirva handlar det om att skapa förutsättningar för både människor och affärer att utvecklas – tillsammans.
Mirva är inne i en spännande fas. I april meddelade man att man lämnar Gibongruppen för att i stället stå på egna ben. Kontoret i Uppsala är det största av totalt fyra – Mirva finns även i Stockholm, Gävle och Sundsvall.
Bolaget erbjuder helhetslösningar inom IT: support, nätverk, molntjänster, dokumenthantering, hårdvara, webbutveckling, säkerhet och rådgivning. Dessutom är man ISO-certifierade, vilket innebär att kvalitet, miljö och arbetsmiljö årligen granskas av externa revisorer.
– För oss är det viktigt att det här inte bara är en pärmprodukt, utan något som genomsyrar verksamheten. Träningen på arbetstid och det genomtänkta kontoret är en del av en bra arbetsmiljö, men det handlar också om saker som tydlighet i roller och förväntansbild för att personalen ska trivas optimalt. Mår personalen bra och det finns en struktur blir resultatet också bra i slutändan gentemot kunder. Dessutom har vi en platt organisation där idéer tas tillvara på och där man kan utvecklas och klättra internt, säger Rita Stark, ekonomichef på Mirva.
En stor fördel med Mirva – utifrån kundens perspektiv – är att man finns lokalt. Oavsett om det handlar om att utveckla en hemsida eller få hjälp med IT-support kan man räkna med snabba och proffsiga resultat.
Du slipper sitta i telefon med ett callcenter i ett annat land eller mejla en supporttjänst och hålla tummarna. Här får du ett team som kan dyka upp på plats – och som känner dig. Den höga kundnöjdheten talar sitt tydliga språk. I en nyligen genomförd undersökning svarade 89 procent av kunderna att de skulle rekommendera Mirva till andra.
Att finnas lokalt innebär också att engagera sig lokalt. Under åren – först som Gibon Uppsala och nu som Mirva – har man gjort betydande satsningar inom motion och idrott. Bland annat stöttar man Storvreta Innebandy och laget Örnarna, som gör det möjligt för personer med funktionsnedsättning att spela innebandy. Man har även varit en partner till Sirius Fotboll, Almtuna och andra lokala klubbar och föreningar i Uppland i många år.
En annan investering man gjort är i Mirva Sailing Team, där man möjliggjort för Uppsala Segelsällskap att få tillgång till båttypen J70 – som behövdes för att utveckla tränings- och tävlingsverksamheten.
– Genom båten har man en plattform för att få äldre seglare att utbilda yngre seglare. Man kan vara 6–7 seglare ombord, och när man tävlar i Allsvenskan ska det vara 50 procent killar och 50 procent tjejer. Trots att den kan g i 20 knop är det helt miljövänligt. Den används nästan dagligen, och det är väldigt glädjande att se hur mycket det betytt för seglingen här, säger Fredrik Nilsson.
Varför gör man då allt detta?
– Vi har haft olika namn på bolaget under årens lopp, men vi som jobbat och jobbar här är människor som vill stå för något, som vill bidra. Jag tror även att många av våra kunder uppskattar vårt engagemang som sträcker sig utanför själva kärnverksamheten. Vi har möjligheten att bidra till något gott, och då är det självklart för oss att göra det, fortsätter Fredrik, som själv haft ett starkt band till föreningslivet sedan barnsben, säger han.