Den urbana odlingen har kommit för att stanna. När de första odlingarna i städerna dök upp i USA på 1970-talet kallades de gerillaodlingar, eftersom det handlade om stadsbor som odlade på mark de inte ägde. Idag är cityodlingar ett naturligt inslag i vår strävan efter en hållbar livsstil, och ibland finns tanken på odlingsmöjligheter med redan när nya bostäder börjar planeras.
I Ultuna håller bostadsutvecklingsföretaget Bonava på att skapa bostadsrättsföreningen Nästet med totalt 70 lägenheter. Till föreningen hör två växthus på 20 kvadratmeter var med tillhörande redskapsförråd där medlemmarna ska kunna odla tillsammans.
– Vår tanke redan från start har varit att vi ska skapa en utomhusmiljö som ska locka till umgänge inom föreningen. Vi har gjort undersökningar som visar att man mår bättre om man har social kontakt med sina grannar, säger Sonny Karlsson som är projektchef för Nästet.
Bonava räknar med att Nästet främst kommer att locka unga människor och familjer som värdesätter ett naturnära och hållbart boende. Att odla ger mer än bara närproducerade grönsaker. Det har visat sig ge hälsonyttig motion på köpet och för barnfamiljer kan det bli en rolig aktivitet som engagerar stor som liten. För att göra utemiljön i Nästet extra lockande har husen träfasad och flera av ettorna i markplan har sin egen ingång, vilket ger en radhuskänsla. Sonny berättar också att det i anslutning till växthusen med sina odlingslådor finns grill och sittplatser, samt en stor lekyta med en lekstuga inspirerad av formen på bostadshusen.
– Så det är en perfekt plats för att ordna fester och barnkalas, säger han.
Husen ligger på bekvämt cykelavstånd från Uppsala, inte minst för den som utnyttjar föreningens ellådcykelpool. Två minuters promenad bort, i Stadsskogen, passerar Gula stigen på sin väg mellan Studenternas och Sunnersta. På andra sidan Dag Hammarskjölds väg finns Ultunaåsen och hela Årummet. Kristina Hallberg, som är marknadsstrateg på Bonava, konstaterar att det senaste årets ökade hemarbetande har gjort att ännu fler stadsbor än tidigare lockas av att bo lite längre ut från stadskärnan.
– Det har blivit nya värden som spelar in när man letar boende. Man kanske prioriterar att bo lite större framför att bo jättecentralt och är beredd att ersätta en del av det sociala liv man hade på jobbet med att umgås med grannarna. Att bo som man kommer att göra i Nästet innebär också att man kan ta en avstressande lunchpromenad i naturen när man arbetar hemifrån. Det har stor betydelse för den egna hälsan, säger hon.
Att livet i Nästet även ska vara så hållbart som möjligt känns nästan som en självklarhet. De Svanenmärkta husen har träfasad och solceller på taken, och i föreningen finns förutom lådcykelpoolen en elbilspool.
– Vi vill ge förutsättningarna för att leva ett enkelt och smidigt vardagsliv. Alla behöver inte äga en egen bil. Kan man dela bil med sina grannar är det bra för både miljön och den egna plånboken, säger Kristina Hallberg.
Den första etappen med de två första husen i Nästet är redo för inflyttning i oktober 2021. Läs mer eller anmäl ditt intresse här.