Wettersol har sin bas i Småland, och har sedan starten 2018 hjälpt villaägare och företag med smarta och lönsamma energilösningar. De installerar solceller, batterier, värmepumpar och Thiinks smarta AI-optimering som kraftigt sänker elkostnaderna och bidrar till en grön omställning.
– Vår ambition har aldrig varit att bli störst. Snarare har det handlat om att stå för kvalitet och vara de med mest kunskap i branschen. Våra kunder är nummer ett hela vägen, från första kontakt till installation och eftermarknad, säger Magnus Juvén.
Att själv försöka optimera sin energianvändning utifrån kostnader är idag oerhört komplicerat för såväl privatpersoner som företag. Det finns en rad aspekter att ta hänsyn till, som när elen är billigast och hur man undviker så kallade effekttoppar (man får betala en extra avgift när man använder mycket el vid ett visst tillfälle).
– För att optimera energiförbrukningen ur ett kostnads- och miljöperspektiv har Wettersol en AI-optimering som heter Thiink. Thiink är utvecklat av forskare från Stanford i samarbete med oss. När ska bilen och batteriet laddas? Hur mycket solel kommer produceras? Hur mycket energi förbrukar hemmet specifika dagar? Allt sådant tar Thiink hänsyn till för att det ska bli så billigt som möjligt för dig som kund. Man kan på så sätt även undvika de här effekttopparna, säger Magnus.
En nyckelprodukt i många hem är just batterierna som Wettersol erbjuder. Med hjälp av batterier och AI-styrning kan elen köpas när den är som billigast och användas eller säljas när den är som dyrast.
– Man köper alltid el till extrapris med ett batteri! Ibland kan jag känna att batterierna inte får den uppmärksamhet i media som de borde få. Batterierna gör en enorm nytta, vilket alla kanske inte förstått ännu, säger han.
Vilken produkt eller produkter som passar en viss kund brukar bli tydligt efter ett första hembesök eller samtal. I vissa fall kan det mest kostnadseffektiva vara något mindre – som att byta värmepump, medan det i andra fall hade gett en enorm effekt av en större lösning med solceller, batteri och Thiink.
Oavsett lösning så är det viktigt att informationen kring vad som utförts sparas. Det är här Bovra kommer in – den nya smarta husappen för Sveriges 2,1 miljoner villaägare. Det som tidigare – i bästa fall – fanns dokumenterat i pappersformat kan nu sparas digitalt och riskerar inte att försvinna i samband med en flytt. Allt sparas på husets digitala tidslinje och överförs enkelt till nästa ägare.
– Vi hade ett ganska tydligt behov av en tjänst som Bovra. Vi brukade samla all dokumentation i en fysisk pärm och ge till våra kunder. Vi kunde skriva ut ett hundratal A4-papper med användarmanualer, ritningar, teknisk dokumentation och så vidare. Vi tyckte det var att föredra jämfört med att bara mejla ut informationen, eftersom folk kan byta mejladress eller glömma bort ett lösenord. Men vi märkte att de här pärmarna tenderade att komma bort i samband med en flytt, och då hade den nya ägaren helt plötsligt ingen aning om vad som installerats och när, eller vilken leverantör som hade utfört jobbet. Därför är Bovra väldigt välkommet. Nu kan vi ladda upp all information digitalt, och det är också lätt för oss att hålla den uppdaterad, säger Magnus.
Slipp att hålla koll på gamla papper med manualer, kvitton och färgkoder, med andra ord – allt viktigt sparas i appen. Bovra växer snabbt i popularitet både bland företag och bland villaägare. En smart funktion i appen är en kartvy, där man kan se vilket bolag som utfört tjänster i området.
– Som privatperson kan man se om något bolag anlitats mycket runtomkring och dra slutsatser utifrån det. Eller gå över och prata med någon granne, som kanske anlitat exempelvis Wettersol. För seriösa bolag är det ett sätt att synas och nå ut, säger han.