För att ta reda pÄ hur man ökar chanserna att hitta skogens guld trÀffar vi den rutinerade svampplockaren Ulla Borre Berg. SÄ hÀr Ärs tillbringar hon Ätskilliga timmar ute i skogen tillsammans med maken Jonas och hundvalpen Otto. De har sina hemliga svampstÀllen och allt som oftast bÀr de hem fulla korgar.
Det finns hundratals svampsorter men lÄngt ifrÄn alla Àr Àtbara. Det kan vara klurigt att veta vilka svampar som Àr matsvampar och vilka som rentav Àr giftiga. Kantarell, trattkantarell och Karljohanssvamp Àr nÄgra av de vanligaste Àtbara svampsorterna. Men det finns förstÄs betydligt fler.
Kitta dig inför höstens skogsrundor med ett komplett svampplockarset hÀr!
Ulla har sjĂ€lv mĂ„nga favoriter â smörsopp, citronslemskivling, fĂ„rticka, rödgul trumpetsvamp, svart trumpetsvamp och blek taggsvamp för att nĂ€mna nĂ„gra.
â Svampplockning Ă€r en perfekt hobby. Man fĂ„r frisk luft, gratis motion och i bĂ€sta fall massor av svamp. Vissa gĂ„nger hittar vi mer svamp Ă€n vi orkar bĂ€ra hem.
Det svÄra, menar Ulla, Àr inte att hitta svamp, utan att veta om den Àr Àtbar. Eftersom man kan bli sjuk av att Àta vissa svampar, Àr det viktigt att vara pÄ den sÀkra sidan.
â Googla om du Ă€r det minsta osĂ€ker. Idag finns all information i mobilen men man kan naturligtvis ocksĂ„ ha med sig en svampbok ut i skogen.
Vildplockad svamp, av Niki Sjölund, Àr en inspirerande djupdykning i svamparnas vÀrld som Àr bra att ta med sig ut under svampplockningen. Köp den hÀr.
Ett generellt riktmÀrke Àr dock att inte plocka helvita svampar dÄ man lÀtt kan förvÀxla dem med den giftiga vita flugsvampen. I vissa fall kan man ocksÄ smaka av en liten bit av svampen och spotta ut. Karljohansvampen, alias stensoppen, förvÀxlas till exempel lÀtt med gallsoppen. Gallsoppen Àr inte farlig att Àta men precis som namnet antyder, smakar den galla.
â RĂ„kar man vid tillagning fĂ„ med en gallsopp bland stensoppen mĂ„ste man tyvĂ€rr kasta allt, sĂ€ger Ulla.
Ulla har liksom de flesta andra vana svampplockare, sina hemliga favoritstÀllen.
â Leta efter skogsdungar med mycket skugga och mossa â dĂ€r trivs svamparna.
Vad brukar du ha med dig ut i skogen?
â Det viktigaste av allt Ă€r att ha med sig en fulladdad telefon och gĂ€rna ocksĂ„ ett sĂ€llskap. Det Ă€r sĂ„ lĂ€tt hĂ€nt att gĂ„ vilse â sĂ€rskilt om man har dĂ„ligt lokalsinne och befinner sig i en skog som man inte Ă€r van vid.
Annars Àr det viktigaste tillbehöret förstÄs en korg att lÀgga svampen i. Korgen ger svampen en luftig förvaring. PlastpÄsar bör undvikas eftersom svampen Àr ett kÀnsligt livsmedel som lÀtt kan ruttna. En svampkniv med borste gör svampplockningen enklare och möjliggör att grovrensningen kan ske redan i skogen.
â Barr och larver ska stanna kvar i naturen och inte följa med hem till köket.
Att vara bra klÀdd Àr förstÄs ocksÄ viktigt. LÄngbyxor och lÄngÀrmat skyddar mot mygg och fÀstingar och bra skor Àr ett mÄste. Och glöm inte myggmedlet.
â Jag Ă€r inte sĂ„ förtjust i gummistövlar, det blir tungt att gĂ„ i. Jag anvĂ€nder hellre bra kĂ€ngor, sĂ€ger Ulla.
Om man har tÀnkt vara ute i skogen lÀnge Àr matsÀck förstÄs ett mÄste och dÄ Àr det smidigast att bÀra termos och fika i en ryggsÀck.
â Vi Ă€r oftast bara ute ett par timmar Ă„t gĂ„ngen och dĂ„ behövs ingen matsĂ€ck. Men nĂ€r vi gĂ„r ut pĂ„ lĂ€ngre turer tar vi gĂ€rna med nĂ„got Ă€tbart. DĂ„ blir det oftast Ă€ggmackor och kaffe.
Droppfri termoskanna frÄn Sagaform.
KylvÀska i form av en ryggsÀck frÄn Sagaform.
Sittunderlag i 2-pack frÄn Kerstin Lindström Design.
Hur tar du hand om svampen efterÄt?
â Det Ă€r viktigt att man rensar svampen pĂ„ en gĂ„ng, annars kan den bli dĂ„lig. Vi lĂ€gger ut tidningar pĂ„ köksbordet och rensar och putsar svampen.
Svampen kan sedan torkas eller förvÀllas innan den tillagas. Man kan torka den genom att lÀgga ut den pÄ torkbÀdd, men det gÄr ocksÄ bra att torka den i ugnen eller i en speciell frukt- och svamptork. Man förvÀller svampen genom att lÄta den sjuda i kastrull tills vÀtskan har reducerats. Den förvÀllda svampen fryser man in och den torkade förvaras i glasburk med lock.
Vilken Àr din bÀsta svamprÀtt?
â Kantarellmackan Ă€r svĂ„rslagen, sĂ€ger Ulla. Men risotto med Karljohan Ă€r en annan favorit, liksom svampstuvning.
Vegetarisk svampragu och andra recept med vilda smaker i boken Laga Mera Vilt av Anders Levén. Klicka hem den hÀr.