Ska kommunerna kolla brottsregistret när en person söker jobb inom äldreomsorgen? Och ska det gå att kontrollera även dem som redan är anställda? De frågorna har hamnat högt på dagordningen efter UNT:s avslöjanden om sexuella övergrepp mot kvinnor som tas om hand av Uppsalas äldreomsorg.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) tycker att det UNT grävt fram utgör "fruktansvärda uppgifter".
– Äldre måste känna sig helt trygga i synnerhet i sina egna hem. Och anhöriga måste kunna lita på att deras föräldrar och andra äldre anhöriga blir omhändertagna på ett tryggt och säkert sätt, framhåller Gunnar Strömmer.
Han vill att kommuner ska ges större möjligheter än idag att begära in brottsregister för personer som jobbar inom äldreomsorgen eller andra kommunala verksamheter. Därför har regeringen tillsatt en utredning som ska ta fram förslag på hur sådana kontroller ska utformas.
– Utredningen tar sikte på att kommunerna ska kunna begära utdrag ur både brottsregistret och misstankeregistret, uppger Gunnar Strömmer.
Om kommunerna ska få veta om någon förekommer även i polisens misstankeregister blir frågan extra känslig. Orsaken är att det registret omfattar personer som enbart är misstänkta och alltså inte granskats i en rättegång eller dömts för misstankarna.
– Man måste väga av det här rättsligt för det är klart att det är väldigt ingripande, säger Gunnar Strömmer.
Utredningen ska vara klar 31 oktober och vad den kommer att landa i är fortfarande en öppen fråga.
I samband med sexövergreppen inom Uppsalas äldreomsorg har turerna kring kontroller av brottsregistret varit något förvirrade. Äldreförvaltningen hade inte kollat brottsregistret vid nyanställningar eftersom man trodde att det inte var tillåtet. Enligt Sveriges kommuner och landsting, SKR, är det dock lagligt att göra sådana kontroller.
För två veckor sedan beslöt kommunstyrelsen att kontroll av brottsregister vid nyanställning inom äldreomsorgen ska införas så snart som möjligt.
En annan fråga är om de som redan är anställda i kommuner ska kontrolleras mot brottsregister och eventuellt även misstankeregistret, något som i de flesta fallen inte är tillåtet idag.
– Vår politiska vilja är att det ska vara möjligt, säger Gunnar Strömmer.
Regeringens utredning gäller inte enbart äldreomsorgen utan även övrig kommunal verksamhet. Syftet med utredningen är bland annat att hindra terrorister och grovt kriminella från att infiltrera kommunerna.