I maj förra året gick Uppsala kommun ut med att de skulle sänka ersättningen till de äldreboenden som drivs enligt lagen om valfrihetssystem (LOV).
LOV innebär, till skillnad mot boenden som upphandlats enligt lagen om offentlig upphandling, att vilket vårdföretag som helst får starta verksamhet inom äldreomsorg förutsatt att de uppfyller kvalitetskrav och godkänns av kommunen.
Anledningen som angavs till ersättningsförändringen var att kostnaderna sedan modellen infördes 2014 har rusat i höjden – och att besparingar var tvungna att göras.
Sammanlagt handlade det om en minskning med cirka 10 procent – vilket skulle innebära 1 829 kronor per vårddygn. Totalt skulle det spara ungefär 30 miljoner kronor per år för kommunen.
Nio LOV-drivna boenden var tvungna att skriva på det nya avtalet för att få fortsätta med sin verksamhet – vilket flera var minst sagt kritiska till.
Ett av dem var Aleris Salabacke Plaza, som öppnande i höstas och har plats för 72 boende. Men nu har de, liksom de övriga åtta berörda boenden, till sist skrivit på det nya kontraktet som börjar gälla från och med 14 juli.
– Vi och flera av de privata vårdföretagen har haft en dialog med Uppsala kommun vid flera tillfällen och har försökt att komma med kompromisser, men till slut var vi tvungna att skriva på. Under vånda, säger verksamhetschef Anna Jakobsson och fortsätter:
– Det här påverkar boenden lite olika, men för oss på Salabacke innebär det ungefär 13 procent lägre ersättning från kommunen, och självklart påverkar det här verksamheten. Men vi har vridit och vänt för att det ska påverka de boende så lite som möjligt.
Vilka förändringar handlar det om konkret?
– Vi har prioriterat omsorgspersonal dag och kväll, men vi kommer att minska 25 procent på rehabiliteringspersonal och vi minskar den biträdande verksamhetstjänsten med 25 procent och drar in verksamhetskordinatortjänsten. Vi har även ansökt om ett tillstånd från IVO (Inspektionen för vård och omsorg) om en sänkning från fem till fyra nattpersonal per natt.
Hur påverkar det här framtiden för er?
– Intentionen när vi etablerade oss här i Uppsala var att vi skulle vara här och bedriva en jättebra verksamhet. Det är vår intention fortfarande.
I samband med att de nya ersättningarna presenterades sade Monica Östman (S), som är ordförande i äldrenämnden, att hon inte trodde att vården på boendena skulle leda till försämringar.
– De LOV-drivna boendena har fortfarande ett pris som är 200 kronor högre per dygn än vad boenden i egen regi och boenden genom offentlig upphandling har, så även de borde kunna klara det. Det ska inte vara någon skillnad på kvalitet beroende på var man väljer att bo, säger Östman i dag.
Varför får LOV-hemmen högre ersättning?
– Systemet är sådant. Det finns ett risktagande i och med att de bygger och driver verksamheten själva och att de bara får betalt för hur många som bor där och riskerar att ha tomma platser.
Det nya avtalet gäller de kommande tre åren.