Anhöriga drömmer om vit jul

Julen är en helg som får många med en riskabelt hög alkoholkonsumtion att kliva över gränsen för vad de klarar. Beroendekliniken är en instans som får ta hand om helgens baksmällor.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Alkohol2014-12-24 15:00

– Vi har en dubblering av dem som kommer hit efter julen mot normalt. Det är både resignerade anhöriga och de som själva dricker för mycket som hör av sig. Men vi får också många rörande mejl från anhöriga som tackar för ännu en vit jul när deras mor eller far har varit nyktra, säger Tobias Eriksson chefsöverläkare vid Beroende- och neuropsykiatrikliniken vid Akademiska sjukhuset.

En miljon svenskar beräknas ha en riskabelt hög alkoholkonsumtion. Och julen är en känslig tid.

– De som tappar kontrollen har svårt att återfå den och blir efter helgerna aktuella för vården eller hamnar i långtidssjukskrivning, säger Tobias Eriksson.

Tobias Eriksson säger att medvetenheten om riskbrukets effekter behöver bli bättre. De som har en hög alkoholkonsumtion söker ofta vård för andra åkommor. Men grundorsaken är ofta alkoholrelaterad.

– Alkoholen är en av de stora sjukdomsimitatörerna. Kroppen blir marinerad i sprit och alkoholen påverkar alla organsystem i kroppen.

Oroligt hjärta med förmaksflimmer, högt blodtryck, minnesproblematik, barnlöset är några effekter av alkohol.

– De flesta med riskbruk kan fungera socialt under lång tid tills något organ lägger av. Plötsligt blir man gul i ögonen och då visar det sig att levern är helt utslagen och man behöver sättas upp på väntelista för transplantation, säger Tobias Eriksson.

Men den här gruppen är svår att nå. Nu inför man på beroendekliniken nu ett försök med e-mottagning. Det har visat sig att många av dem som ringer för att få rådgivning gör det i ett fönster av förändringsvilja. Men det är skamligt att boka in ett besök på beroendekliniken.

Och sen går man vidare och klarar sig hyfsat och behöver inte akut hjälp längre. Nu ska man i stället kunna boka tid för ett möte via datorn med en läkare eller sköterska.

– Vår erfarenhet är att de flesta minskar sin konsumtion bara genom att börja prata om den.

Och i kombination med moderna mediciner som minskar alkoholsuget är möjligheten stor att bryta ett riskbruk av alkohol.

– De här medicinerna gör att man känner sig nöjd efter två öl och kanske till och med häller ut den tredje ölen, något man aldrig gjort förut.

Tobias Eriksson är övertygad om att alkoholen inte skulle tillåtas om den lanserades i dag. Men alkohol har en lång historia och fungerar i dag som ett socialt smörjmedel. Det gäller då att få fler att få kontroll på sitt drickande.

Riskbruk av alkohol 14 glas per vecka ger risk för skador

När man mäter alkoholkonsumtionen utgår man från ett standardglas som är 15 cl vin, 8 cl starkvin, 4 cl starksprit, 50 cl folköl eller 33 cl starköl.

Dricker män mer än 14 standardglas per vecka riskerar de att förr eller senare få skador av sin alkoholkonsumtion. För kvinnor är gränsen 9 standardglas per vecka.

Värt att notera är att även lättöl kan behöva räknas med i den totala mängden. Tre flaskor lättöl motsvarar ett drygt standardglas.

En miljon svenskar beräknas ha ett riskbruk av alkohol.

Känsligheten är dock individuell. Och till exempel övervikt sänker gränsen för hur mycket alkohol kroppen klarar av.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om